nieuws Publieke professional

Te weinig aandacht gemeenten voor behoud jonge ambtenaren

Het aantal medewerkers bij gemeenten is gegroeid in 2019, maar er is te weinig aandacht om jonge ambtenaren (tot 35 jaar) te behouden. Tegelijkertijd is de groep medewerkers in de leeftijd van 35 tot 55 jaar de afgelopen jaren het sterkst afgenomen, waardoor belangrijke kennis en ervaring verloren gaat. Dat blijkt uit de jaarlijkse Personeelsmonitor van A&O fonds Gemeenten.

Een ruime meerderheid van de gemeenten (80 procent) besteedt actief aandacht aan het bevorderen van de instroom van jongeren. Het aantal jongeren bij gemeenten is ook toegenomen, maar tegelijkertijd neemt de uitstroom van jongeren jaarlijks iets toe. De belangrijkste reden voor jongeren om uit te stromen is een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Ondanks dit gegeven voert 66 procent van de gemeenten geen actief beleid om deze jongeren te behouden.

De algehele personele bezetting bij gemeenten is toegenomen. Op 31 december 2019 waren er 168.500 personen in dienst bij 355 gemeenten. Belangrijkste redenen voor de toename zijn nieuwe taken en daaraan gekoppelde verhoging van het budget. Het personeelsverloop van 2020 zal sterk beïnvloed worden door het verloop van de coronacrisis.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *