nieuws Publieke professional

Veilige publieke dienstverlening

Ambtenaren krijgen in hun werk regelmatig met agressie te maken. Hoe voorkom je agressie en geweld tegen ambtenaren? Wat kun je doen wanneer er een incident plaatsvindt? De website veiligepubliekedienstverlening.nl biedt informatie over hoe ambtenaren om kunnen gaan met agressie op het werk.

De website is ontworpen door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en professionals van gemeenten. Zij menen dat organisaties een agressieprotocol met helder beleid dienen op te stellen. Daarin staat hoe medewerkers agressie kunnen voorkomen, maar ook wie wat doet tijdens en na een incident.

Ambtenaren kunnen op de website bijvoorbeeld leren wat te doen als iemand geen mondkapje wil dragen in de openbare ruimte. Het is daarbij belangrijk om diegene zijn of haar verhaal te laten doen en begrip te tonen voor de frustratie, zonder in discussie te gaan, aldus de makers van de website. Dit zou de-escalerend werken en de kans op daadwerkelijke agressie verkleinen.

Onderzoeken laten verschillende resultaten zien, maar duidelijk is dat een substantieel deel van de ambtenaren te maken krijgt met agressie of geweld. Schelden, bedreiging en intimidatie (al dan niet via sociale media) komen het meeste voor.

Zie hier de website over veilige publieke dienstverlening

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *