nieuws Publieke werken

Functioneren ABD onder de loep

De Algemene Bestuursdienst (ABD) heeft positieve effecten, maar schiet als zichtbaar strategisch stelsel nog tekort. Dat blijkt uit het rapport ‘Kwaliteit van mobiliteit: De werking van de Algemene Bestuursdienst (ABD), opgesteld door de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek van Universiteit Utrecht volgde op een verzoek van de Tweede Kamer om het functioneren van de ABD te onderzoeken, met specifieke aandacht voor ‘het voorkomen dat slecht functionerende ambtenaren elders binnen de overheid een plek krijgen’.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het Nederlandse stelsel geen grote wisseling kent van het topambtelijk apparaat na verkiezingen. Daarnaast stroomt ongeveer 20 procent van de topambtenaren jaarlijks in van buiten de Rijksoverheid. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er sprake is van gegarandeerd doorbenoemen of tijdelijk ‘stallen’ op een andere post bij het onvoldoende functioneren van topambtenaren.

Als zichtbaar strategisch stelsel schiet de ABD nog tekort. Te weinig wordt het functioneren mede bepaald door de actoren in de brede politiek-ambtelijke omgeving waarin de ABD opereert.

De onderzoekers doen aanbevelingen voor vijf verschillende actoren. Het advies aan het Bureau ABD is als volgt:

  • Steek werving & selectie minder persoonsgericht en meer opgavegericht in.
  • Zorg voor structurele signalering van kwaliteit van ambtelijk management.
  • Verduidelijk activiteiten en effecten daarvan naar politiek en buitenwereld.

Lees hier Kwaliteit van mobiliteit: De werking van de Algemene Bestuursdienst (A

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *