Beeld: Pxhere
De omgevingswet verandert niet alleen de juridische spelregels, maar beïvloedt ook de samenwerking tussen gemeenten en externe partijen bij ruimtelijke opgaven. De nieuwe handreiking Goed opdrachtgeverschap biedt praktische ondersteuning bij het aanbesteden van opdrachten voor zowel de omgevingsvisie als het omgevingsplan.
Eén integraal omgevingsplan, het gebruik van plansoftware en toepasbare regels vereisen nieuwe afspraken en rollen. Gemeenten staan daarbij voor belangrijke keuzes: welke expertise moet intern beschrikbaar zijn, wat wordt uitbesteed en hoe wordt de samenwerking met een adviesbureau effectief ingericht? De handreiking helpt bij deze afwegingen en geeft concrete handvatten voor het hele proces.
Inhoud van de handreiking
De handreiking is ontwikkeld door de VNG en het programma Aan de slag met de omgevingswet, in samenwerking met gemeenten en adviesbureaus. De inhoud bestaat uit:
- Checklists voor het voorbereiden van een uitvraag voor omgevingsvisie en omgevingsplan;
- Overzicht van benodigde acties per fase, inclusies rolverdeling tussen gemeente en extern bureau;
- Aandachtspunten voor het opstellen van de opdracht, van marktverkenning tot oplevering;
- Suggesties voor de inrichting van opdrachtgeverschap, zoals het werken met een regieteam;
- Technische randvoorwaarden rondom plansoftware, geo-informatie en data-eigendom.
Koppeling met de Griptool
De handreiking vormt een verdieping van het thema Uitbestedingen uit de Griptool. Waar de Griptool strategische keuzes ondersteunt in het ontwikkelpad tot 2032, richt de handreiking zich op de praktische invulling van het opdrachtgeverschap.
Voorbereiding vergroot slagingskans
Een goede voorbereiding van de opdracht en een helder ingerichte interne organisatie vergroten de kans op een succesvolle samenwerking. De handreiking helpt niet alleen bij de uitvraag, maar ook bij kennisborging, regievoering en het inspelen op toekomstige aanpassingen in de omgevingsvisie of het plan.