Beeld: Rhalda Jansen
De woningnood in Rotterdam is hoog en de stad wil vaart maken. Met de nieuwe Rotterdamse Aanpak Uitvoering Woningbouw (RAUW) kiest de gemeente voor kortere procedures, minder regels en duidelijke kaders voor ontwikkelaars en bouwers. Door innovatie en samenwerking wil Rotterdam sneller betaalbare woningen realiseren, zonder concessies te doen aan kwaliteit of duurzaamheid.
Volgens wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) is het tijd om obstakels weg te nemen. ‘De tijd van extra eisen en stroperigheid is voorbij. Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen, maar stijgende bouwkosten, trage procedures en ingewikkelde regels houden de bouw tegen. Daarom zetten we nu echt door: minder barrières, kortere lijnen en meer duidelijkheid voor bouwers,’ aldus Zeegers.
Belangrijke vernieuwingen op een rij
- Geen extra eisen halverwege: wat bij de start van een project is afgesproken, blijft leidend.
- Optoppen eenvoudiger: meer financiële duidelijkheid aan het begin van het project.
Flora- en faunaonderzoek per gebied in plaats van per project: dit bespaart tijd en kosten. -
Meldpunt knellende regels: bouwers kunnen knelpunten direct melden. De Rotterdamse Versnellingstafel zoekt actief naar oplossingen.
Digitalisering en snellere besluitvorming
Rotterdam investeert in digitalisering om de woningbouw te versnellen. Zo komt er een open digitaal platform voor het delen van bouwgegevens, te beginnen bij Schiehaven Noord, waar 500 tot 700 woningen worden gerealiseerd. Grootschalige projecten zoals De Kaai (1.000 woningen) krijgen gezamenlijke monitoring door gemeente en ontwikkelaar.
Daarnaast introduceert Rotterdam het Doorbraakbesluit, waarmee het college en de gemeenteraad sneller besluiten kunnen nemen als projecten dreigen vast te lopen.
Bij eenvoudige projecten houdt de gemeente een toetsende rol. In Rotterdam-Alexander wordt dit al getest met de pilot Ontwikkelaar aan Zet.
Compacte woningen met behoud van kwaliteit
Met het Nieuwe Kwaliteitsbeleid voor Wonen blijft de stad inzetten op hoogwaardige nieuwbouw, maar wordt meer flexibiliteit geboden.
- De minimale woonoppervlakte wordt in sommige gebieden verlaagd van 60 naar 50 m², passend bij de groei van kleine huishoudens.
- Voor studenten, ouderen en friends-woningen gelden aparte kwaliteitsnormen.
-
Woningvorming wordt soepeler mogelijk in bijna alle wijken, zodat grote woningen kunnen worden gesplitst in meerdere zelfstandige woningen van minimaal 50 m².
Uitzondering hierop zijn de focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, waar deze versoepeling niet geldt.
Gezamenlijke aanpak voor snellere woningbouw
De Rotterdamse Aanpak Uitvoering Woningbouw is ontwikkeld in nauwe samenwerking met marktpartijen, corporaties en investeerders. Met deze aanpak wil de stad niet alleen lokaal resultaten boeken, maar ook landelijk bijdragen aan de discussie over snellere en efficiëntere woningbouw.