nieuws Publieke werken

Senioren betrekken bij woonbeleid: sleutel tot toekomstbestendige woningmarkt

Beeld: Shutterstock

Een recente peiling van Vereniging Eigen Huis onder 34.600 leden van 50 jaar en ouder toont aan dat senioren hun gemeente gemiddeld een 6,4 geven voor het woonbeleid dat op hen gericht is. Vooral het tekort aan levensloopbestendige woningen zorgt voor lage scores. Veel gemeenten slagen er niet in om passend woonaanbod voor ouderen te creëren, waardoor senioren moeite hebben om door te stromen naar kleinere, geschikte woningen. De gemeente Oldenzaal komt als beste uit de bus met een score van 7,1.

Veel ouderen willen verhuizen naar een kleinere woning die beter aansluit bij hun veranderende woonwensen, maar in de praktijk is er te weinig aanbod. Gemeenten scoren gemiddeld een 4,8 op de beschikbaarheid van levensloopbestendige woningen, wat een belangrijke belemmering vormt voor de doorstroming op de woningmarkt. Zoals Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis, stelt: ‘Veel oudere mensen willen wel verhuizen, maar zien dat er niet of nauwelijks passende, kleinere woningen beschikbaar zijn. Als die niet worden gebouwd kunnen ze geen kant op en komen er geen woningen vrij voor de groep mensen die juist staan te springen om een iets ruimer huis. Het is daarom van groot belang voor gemeenten om ouderen tijdig te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen Dit belemmert zowel de oudere bewoners als jongere gezinnen die op zoek zijn naar ruimere woningen.’

Seniorvriendelijke gemeenten

De peiling laat grote verschillen tussen gemeenten zien. Oldenzaal scoort met een 7,1 het hoogst op seniorvriendelijkheid, gevolgd door Nunspeet en Winterswijk met een 7,0. Aan de andere kant worden gemeenten zoals Wijdemeren, Buren, en Schouwen-Duiveland door hun oudere inwoners beoordeeld met lage cijfers rond de 5,1. Deze scores laten zien dat er veel ruimte is voor verbetering in het woonbeleid voor senioren, vooral in kleinere en minder stedelijke gemeenten.

Voorzieningen goed op orde, maar meer woonaanbod nodig

Ondanks de kritiek op het gebrek aan passende woningen, scoren de voorzieningen voor senioren in veel gemeenten beter. Gemiddeld geven ouderen hiervoor een 7,3, waarbij Winterswijk met een 8,6 aan kop gaat. Dit toont aan dat gemeenten weliswaar aandacht besteden aan zorg en ondersteuning voor ouderen, maar dat het creëren van geschikte woonruimte vaak achterblijft.

Druk op de woningmarkt door vergrijzing

Volgens het CBS zal het aantal 65-plussers in Nederland fors toenemen, met de verwachting dat in 2040 bijna een kwart van de Nederlandse bevolking ouder zal zijn dan 65 jaar. Deze demografische verschuiving zorgt voor een toenemende vraag naar levensloopbestendige woningen. Gemeenten moeten daarom nu al maatregelen nemen om te zorgen voor voldoende aanbod in de toekomst. Dit vraagt om een proactief beleid waarin senioren tijdig betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten.

Actie vereist

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis toont aan dat er veel werk te doen is op het gebied van seniorvriendelijk woonbeleid. Gemeenten die senioren vroeg betrekken bij hun beleidsplannen en die investeren in levensloopbestendige woningen, kunnen bijdragen aan een soepelere doorstroming op de woningmarkt. De groeiende groep senioren zal de komende decennia steeds meer afhankelijk zijn van passend woonaanbod, en het is aan de gemeenten om hierop in te spelen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *