Gaswinst of gasloos?

We leven in een spannende tijd: ons leven verandert razendsnel door trends, mode en technologische ontwikkelingen. Zo snel dat mensen en steden het maar moeilijk bij kunnen houden. Zo ook de ontwikkelingen in de sterk opkomende regelzucht naar gasloze woningen. Enkele koppen van de afgelopen weken: Ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021; Nieuwbouwhuizen al in 2019 verplicht gasloos; Merendeel woningen kan volgens Milieudefensie in 2030 gasloos zijn. Op zichzelf een heel goede ontwikkeling: het landelijke streven om niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen – en zeker het gas dat wij als Nederland delven, met alle schadelijke gevolgen van dien.[blendlebutton]

Maar de manier waarop is nogal bruut: Nederlanders zouden vanaf 2021 geen gasgestookte cv-ketel meer in hun huis mogen plaatsen. De 350.000 cv-ketels die volgens de branche jaarlijks worden vervangen, mogen dan alleen nog worden ingeruild voor een hybride systeem, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. Dit kan alleen als hiervoor de apparaten betaalbaar zijn en betaalbaar te plaatsen. Daar ligt een schone taak voor producenten en monteurs. Maar ik schat in dat voor grote aantallen mensen het dan nog niet haalbaar is.

Net als in de jaren ’60 na de ontdekking van de gasbel in Slochteren is overheidsgeld ook broodnodig. Met behulp van subsidies is dit haalbaar – dat ging in de jaren ‘60 niet anders, toen juist de mensen werden gestimuleerd om juist aan het gas te gaan. Overigens niet verplicht naar mijn weten, maar mét subsidies. Zo hebben mijn vrouw en ik onlangs ook ons appartement gasloos gemaakt met een bijdrage van de gemeente. Dit is dus een bewuste keuze van lokaal bestuur.

Maar hoe zit het dan met alle corporatiewoningen? Daar ligt nog een flinke uitdaging in de sociale huursector. De omvang en de bijbehorende kosten zijn enorm. Ook bouwend Nederland maakt zich zorgen. ‘Nieuwbouwhuizen al in 2019 verplicht gasloos,’ kopten de media op 19 april. Op zich geen probleem voor de bouwsector, maar de waarschuwing is dat alle woningen daardoor veel duurder worden. Veel aanbestedingen lopen daardoor nu spaak en wordt er in veel gevallen alsnog gekozen voor gas in de woningen. Jammer, echt een gemiste kans.

Ik ben van mening dat we echt op gasloos moeten inzetten richting 2021. Dat het op dit moment meer geld kost: ja dat is waar. Maar kunnen we deze investering niet haalbaar maken door een optie te nemen op de toekomst? Deze transitie financieren en later het geld terug te winnen door lagere kosten in exploitatie en beheer? Daar moeten we over nadenken, vind ik: als publieke sector ligt daar onze duurzame verantwoordelijkheid. Op zo’n manier dat iedereen kan meedoen en we deze opgave weten te behalen
[/blendlebutton]

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *