Samen sneller zonder schulden

Collectief Schuldregelen versnelt het minnelijke schuldregeltraject. Vorderingen worden collectief afgehandeld in plaats van stuk voor stuk. Dat zorgt voor kortere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers, mensen met schulden krijgen sneller perspectief en rust. Hoe meer gemeenten en schuldeisers meedoen, hoe effectiever de aanpak. De NVVK maakt zich daarom sterk om van Collectief Schuldregelen de standaard voor schuldregelen te maken.

Collectief Schuldregelen startte als een pilot in Den Haag. Doel was onderzoeken hoe minnelijke schuldregeling efficiënter kon. Voor een minnelijke schuldregeling moeten alle schuldeisers akkoord gaan met een saneringsvoorstel: gemiddeld zijn dat er dertien per dossier. Daarvoor moet de gemeente bij elke schuld­eiser het openstaande saldo opvragen. Daarna moeten alle schuldeisers akkoord gaan met het voorgestelde percentage van de vordering dat afbetaald gaat worden. Een tijdrovend proces dat maanden kan duren. Maanden waarin de mensen met schulden en de schuldeisers in onduidelijkheid zitten. Om tot een goed betaalvoorstel te komen gaan er daarnaast vele brieven en e-mails heen en weer. In Den Haag waren dat er in een jaar bijvoorbeeld 84.000 voor 1.400 dossiers. Er is dus veel winst te behalen door het schuldregelproces te stroomlijnen. Zeker nu door de energiecrisis en de oplopende inflatie steeds meer mensen in de financiële problemen komen.

Collectief Schuldregelen maakt de processtap van akkoord gaan met een betalingsvoorstel overbodig. En vermindert zo het aantal brieven en e-mails. De werkwijze combineert twee ideeën: het idee van de Kredietbank Amsterdam om via lijsten te communiceren met schuldeisers, en een innovatie van de gemeente Den Haag om vooraf akkoord te vragen op betaalvoorstellen.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken: Zonder zorgen schuldenvrij. Rust en ruimte in hoofd en hart. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *