Als dat wat je zoekt er nog niet is

Ik ben de afgelopen jaren steeds meer gaan luisteren naar podcasts. Eerst een beetje over mijn favoriete sporten, over leuke periodes uit de geschiedenis en andere interessante onderwerpen.

Steeds meer ging ik daarna op zoek naar onderwerpen uit de actualiteit en de politiek, en over onderwerpen uit mijn eigen vakgebied van organisatieontwikkeling, veranderkunde, leiderschapsontwikkeling en de psychologie achter veranderen. En dan eigenlijk een leuke mix tussen klassieke denkbeelden én nieuwe inzichten. Het probleem was, dat wat ik zocht was er niet.

En zo heb ik een paar maanden, misschien wel een jaar, steeds gezocht naar iets wat ik niet vinden kon. Ja, er was wel iets in het Engels wat er een beetje op leek. Maar dat beviel me toch niet helemaal. De context was anders. En ik merk dat ik me voor het luisteren van een podcast in het Engels toch net op een andere manier moet concentreren.

Ik had me er al een beetje bij neergelegd dat hetgeen ik zocht er gewoon niet was. Daarom hoopte ik maar dat iemand het een keer ging maken. Maar toen las ik in een artikel over het boek Steal like an artist van Austin Kleon en over een Japanse methode om goede dingen gewoon nog beter te maken. Mijn lampje ging aan. Ik moest niet wachten tot iemand die podcast ging maken. Ik moest hem zelf gaan maken!

En dat ben ik gaan doen. Ik ben gaan opschrijven wat me aansprak in de podcasts die ik graag luister. Ik ben op een rij gaan zetten wat ik miste. Ik heb bedacht hoe ik het goede van het ene kon combineren met dat wat ik miste in de andere. En daarna ben ik, heel belangrijk, gewoon begonnen.

Onderwerpen zoeken, gasten benaderen, spullen aanschaffen, proefopnames maken, technische zaken regelen. Allemaal eigenlijk heel leuk om te doen. Maar nog belangrijker: ik maak nu iets wat er nog niet was in een vorm die ik zocht. Een podcast over Leiderschap, Veranderkunde en Organisatieontwikkeling. Waarbij ik zowel klassieke denkbeelden als moderne inzichten aan bod laat komen.

Dus als je ooit een situatie treft die je niet helemaal bevalt, zoek dan naar goede voorbeelden en haal daar het beste uit. Zoek naar voorbeelden die je juist niet aanspreken en vermijd de dingen die je storen. Maar vooral ga aan de slag en verbeter on-the-go.

Mocht je benieuwd zijn naar mijn podcast, die kun je hier luisteren. En als je nog tips of suggesties hebt, zijn die natuurlijk altijd welkom.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *