Haat-liefde verhouding met VUCA

Ik zeg het maar direct. Ik heb een haat-liefde verhouding met VUCA. De Volatile Uncertain Complex Ambiguous wereld waar we nu een flink aantal jaar in zouden leven.

Mensen die mij komen vertellen dat we nu toch echt in die VUCA-wereld leven, ga ik direct voorbeelden oplepelen van andere tijdsgewrichten waarin ontwikkelingen vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig waren. De amateurhistoricus komt in me boven. En ik ratel zo voorbeelden van de oliecrisis in de jaren ‘70, de dekolonisatie van de jaren ’50 en ‘60, de grote depressie in de jaren ‘30, de teloorgang van de grote rijken aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en het fin de siècle op. Zo uniek is de periode na de val van de muur niet.

Maar voor ik zal aangeven waarom ik net zo veel pukkeltjes krijg van de mensen die zeggen dat het allemaal wel meevalt met die VUCA-wereld, een kleine beschrijving van wat dat dan precies is.

Feiten zijn op zijn best nog maar een mening

De term VUCA komt uit het Amerikaanse leger. Dat zocht een duiding voor de veranderende wereld ten tijde en na de teloorgang van het machtige communistische blok. In het Nederlands staat VUCA voor vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig. Veranderingen gaan sneller, zijn minder voorspelbaar, hebben een minder duidelijk oorzaak-gevolg en dé waarheid lijkt niet meer te bestaan. Feiten zijn op zijn best nog maar een mening.

In mijn ogen allemaal ontwikkelingen die lastig te ontkennen zijn. Maar waarom dan toch die haat-liefde verhouding?

Dat zit ‘m erin dat ik er niet goed tegen kan dat mensen deze ontwikkeling en deze waarnemingen lichtzinnig en gemakkelijk afdoen. Door, net als ik hierboven, te doen alsof dit van alle tijden is. En daarmee te doen alsof die ene theorie of die ene oneliner de panacee voor alle kwalen zou zijn. Die heerlijk kunnen blijven hangen in hun eigen gelijk en eigen (soms volledig platgeslagen) beeld van de werkelijkheid. En dat bovendien gebruiken om niet echt na te hoeven denken over de ingewikkeldheid van veranderingen en aanpassingen in de huidige tijd.

Maar het zit er ook in dat ik heel slecht tegen de mensen kan die vinden dat we niet in een tijd van verandering leven, maar in een verandering van tijden. Joh, word wakker! Zo uniek is het allemaal niet.

Dan wordt schermen met termen als VUCA precies dat wat het niet moet zijn. Een eigen cliché en een vluchtheuvel voor het eigen gelijk.

Argh, was het nadenken over en werken met VUCA maar even stabiel, voorspelbaar, simpel en duidelijk.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *