Waarom stemmen we bij de Tweede Kamerverkiezingen met zo’n achterlijk stempotlood en niet via DigiD? Waarom weten we nog steeds niet niet in welk stadium de kabinetsformatie verkeert? Bij PostNL of Bol.com kan ik mijn pakketje toch ook virtueel volgen?
Veel van de 5.300 burgers die een tijdje terug via het grote NRC Lezersonderzoek reflecteerden op de Tweede Kamerverkiezingen, reageerden nogal geprikkeld. Waarom kan de overheid niet, wat in ons dagelijks leven allang gebruikelijk is, zo luidde hier en daar de teneur.[blendlebutton]De enorme technologische vooruitgang heeft burgers niet zozeer boos, als wel veeleisend – sommigen zeggen verwend – gemaakt. Dat vergt niet alleen veel van het prestatieniveau van lokale en andere overheden. De communicatie moet ook ter zake zijn. Bij de kabinetsformatie lukt dat laatste nog vrij aardig. Informateur Edith Schippers praat de pers regelmatig bij, al zal dat opkomende frustraties bij burgers over snelheid en openheid van het proces nooit helemaal kunnen wegnemen.
Bij de verslaglegging van de verkiezingen ging het minder goed. Kiesraad en verantwoordelijk minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) deden teveel alsof er nooit een Trump was geweest (‘the system is rigged’). Uitleg en toelichting van het verloop van het verkiezingsproces hadden – temidden van het groeiend wantrouwen – uitgebreider gekund. Daags na de verkiezingen gonsde het op social media dan ook van samenzweringstheorieën over de uitslag.
Welke coalitie er straks op het Binnenhof ook uitrolt, de uitdagingen van het gebied van de dienstverlening door de overheid zijn enorm. Een nieuwe gadget op de markt erbij? Hup, weer extra spanning op de verwachtingen van de prestaties van de overheid, Daarbij gaat het niet alleen om maatregelen die de algemene service van rijk of gemeenten verder moeten verbeteren (pgb-tje aanvragen via de bankpas?). Ook de realisatie en acceptatie van meer politieke doelstellingen staan op het spel. Wat te denken, bijvoorbeeld, van het Klimaatakkoord van Parijs? Rekeningrijden of kilometerheffing bezorgt betrokken overheidsdiensten nu al hoofdbrekens. Linksom of rechtsom maakt de uitvoering alleen kans als die zich, zowel qua technologie als qua communicatie, kan meten met Bol.com.[/blendlebutton]