Woontransitie Podcast

In 2024 moeten er meer dan 100.000 woningen gebouwd worden. Hoe dat moet gebeuren, is onderwerp van gesprek in de Woontransitie Podcast. Daarin wordt gesproken met Marja Appelman, directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Arjen Gielen, voorzitter Bestuur van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

In het verleden heeft het rijk de regie op woningbouw twee keer losgelaten. De eerste keer na de wederopbouw, de tweede keer na het voltooien van Vinex-locaties. In een klein land als Nederland waar ruimte schaars is en de bevolkingsgroei groot, is regie keihard nodig. Het is Appelmans rol om te horen waar de problemen zitten, goede analyses te maken en consensus te vinden met alle bouwende partijen en overheden.

In de afgelopen anderhalf jaar heeft het rijk met alle gemeenten woondeals gesloten. Daarin besluiten zij gezamenlijk welke woningen op welke plek gebouwd gaan worden en hoe ze dat samen gaan uitvoeren. Ook hebben alle partijen afgesproken hoe ze tot een resultaat komen als het tussentijds tegenvalt.

Welke uitdagingen er zijn, hoe de woningbouw versneld kan worden en hoe de overheid de regie weer terug kan pakken, kun je beluisteren in de Woontransitie Podcast.

Publiek Denken sprak in maart van dit jaar met Marja Appelman. Ze realiseerde zich toen al dat het bouwen van 900.000 woningen moeilijk zou worden, maar opgeven was geen optie. ‘We blijven zoeken naar wegen waarop we het rond gaan krijgen.’ Lees hier dat hele gesprek terug.

Beeld: Hilbert Krane

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *