alle artikelen van ENTRNCE

Koop rechtstreeks groene energie

Nog niet zo lang geleden keek je als gemeente bij de inkoop van stroom vooral naar de prijs. Maar tegenwoordig speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Nu de dertig Nederlandse energieregio’s elk een Regionale Energiestrategie (RES) hebben opgesteld, staan gemeenten voor de taak de plannen te vertalen naar de praktijk. Lokaal groene energie opwekken en gebruiken is daarbij de sleutel naar een lagere CO2-uitstoot. 

Lokaal groen inkopen door gemeenten is dus aan te raden.  We zetten de voordelen nog eens op een rij.

Meer opbrengsten en draagvlak
Om het draagvlak voor windmolens en grote zonnevelden in gemeenten te vergroten, kan het helpen als bewoners mede-eigenaar worden van de groene bron. Op deze manier blijft het geld van de bewoners in de gemeenschap en de lokale economie en kan de opbrengst vervolgens weer geïnvesteerd worden in meer lokale opwek.

Meer transparantie
Als gemeente zorg je voor maximale transparantie door rechtstreeks van de lokale bron te kopen, in plaats van via een leverancier en via het kopen van Garanties van Oorsprong (GVO’s).

CEO ENTRNCE Rob van der Horst: ‘Het klinkt zo eenvoudig om energie met elkaar te delen of om stroom van beschikbare duurzame bronnen in de regio te kopen. Helaas is ons huidige energiesysteem met bijbehorende wetgeving en marktrollen zo ingericht dat dit in de praktijk eerder belemmerd dan gestimuleerd wordt. Met ENTRNCE wil ik deze barrières doorbreken en impact maken, zodat we lokale duurzame energie kunnen gebruiken op de momenten dat deze beschikbaar is!’

Minder belasting van het netwerk
Lokale opwek van energie koppelen aan lokaal gebruik betekent een efficiënt gebruik van het netwerk omdat de afstand die de stroom moet afleggen klein is. Als stroom lokaal wordt opgewekt en afgenomen is er daarom een kleinere kans op congestie op het net. Door deze ontlasting van het netwerk kan mogelijk dure, en qua vergunningen moeilijk te regelen uitbreiding van het hoogspanningsnet voorkomen worden.

Meer controle
Een gemeente kan door lokaal groen inkopen meer zelf bepalen van welke bronnen er stroom gebruikt wordt. Meer controle over die bronnen betekent ook meer inzicht, wat helpt bij nemen van maatregelen voor het blijven verbeteren van de duurzaamheid.

Beter voorbereid op de toekomst
Wanneer lokale opwek in handen is van particulieren verklein je het risico dat je last hebt van grote schommelingen in de prijzen op de energiemarkten, zoals we natuurlijk in de huidige tijd aan den lijve ondervinden.

Echte CO₂-reductie
Zonne-energie kun je gebruiken als de zon schijnt en windenergie als het waait. Als je energie op hetzelfde moment gebruikt als dat het opgewekt wordt kan CO₂-reductie echt op grote schaal worden gerealiseerd.

Digitale oplossingen
ENTRNCE ontwikkelt digitale oplossingen voor de nieuwe energiemarkt. Zo hebben wij een platform ontwikkelt die de combinatie tussen lokale groene energie en centraal ingekochte stroom wel kan maken. Hiermee helpen we gemeenten om lokale groene energie in te kopen, van de bronnen die ze willen en wanneer ze maar willen. Zo kunnen ze voldoen aan de RES-doelstellingen. Bijkomend voordeel is dat een Europese aanbesteding vermeden kan worden.

Een tiental van de 345 Nederlandse gemeenten hebben de afgelopen jaren de nek al uitgestoken. Om de RES-doelstellingen te halen gebruiken zij het ENTRNCE-platform om lokaal opgewekte duurzame energie te koppelen aan centraal ingekochte stroom. Zo is een van de eerste gebruikers van het platform de energiecoöperatie AGEM samen met acht Achterhoekse gemeenten.

Meer weten over hoe je lokale duurzame energie in jouw gemeente kunt realiseren? Download nu het whitepaper op www.entrnce.nl/whitepaper en ontvang het stappenplan. Of meld je aan voor de gratis webinar: https://www.entrnce.com/nl/gratis-webinar-res-doelstellingen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *