alle artikelen van DuurzaamDoor

DuurzaamDoor: samen leren en innoveren

De nieuwe special van Kennisprogramma DuurzaamDoor en Publiek Denken gaat over mensen die verandering mogelijk maken. DuurzaamDoor helpt hen door kennis te delen en samenwerking te stimuleren.

Verhalen in dit nummer laten zien hoe denken en doen bijdragen aan oplossingen en verbinding. Door te luisteren, te leren en samen te werken, wordt verandering haalbaar. Lees hier de volledige special. Onder andere komen aan bod:

Selecteren en bouwen – Coöperatie Leren voor Morgen

Een duurzame toekomst is alleen mogelijk als duurzaamheid in het onderwijs is verankerd. DuurzaamDoor mobiliseerde bestaande initiatieven in het onderwijsveld, wat leidde tot de Coöperatie Leren voor Morgen. Een initiatief dat dit jaar op nummer 11 van de Duurzame Top 100 van Trouw stond. Hoe bouw je zo’n netwerk op? Ellen Leussink van DuurzaamDoor en Giuseppe van der Helm, directeur Leren voor Morgen, over opbouw, doorontwikkeling en toekomst van deze bijzondere coöperatie. Meer lezen.

Selecteren en bouwen – Bouwen aan veranderkracht

Mensen maken het verschil in transities. Zonder hun passie en energie komt er niets in beweging. DuurzaamDoor zag een nieuw vak ontstaan en besloot daarmee aan de slag te gaan door de afgelopen jaren te onderzoeken wat er nodig is om deze mensen – de transitiewerkers – te bekrachtigen en hun impact te vergroten. Dat resulteerde in artikelen, tools en whitepapers waar transitiewerkers hun voordeel mee kunnen doen. Meer lezen.

Samenwerken en in beweging zetten – Transitiewerk is mensenwerk

‘De essentie van DuurzaamDoor ligt in het verbinden van mensen, kennis en perspectieven,’ zegt Theo Leupen, programma­manager van DuurzaamDoor, tijdens de afsluitende bijeenkomst van de Community of Practice (CoP) Regionale Transities op 29 november jongstleden. De bijeenkomst biedt deelnemers en genodigden de gelegenheid om terug te blikken op de lessen en impact van de sessies die in het kader van de CoP zijn gehouden. Ook kunnen ze ervaringen uitwisselen. Meer lezen.

Samenwerken en in beweging zetten – DuurzaamDoor Dialoogdiner

Hoe betrek je iedereen bij de energietransitie en zorg je dat ieders stem gehoord wordt? De Participatietafel Energietransitie deed er de afgelopen jaren onderzoek naar en kwam steeds tot dezelfde kernconclusie: ga met elkaar in gesprek in plaats van over elkaar. Hoe goed dat uitpakt, bewees het DuurzaamDoor Dialoogdiner op 29 oktober 2024 in Amersfoort. Meer lezen.

Borgen en doorgeven – Natuurinclusief bouwen is het nieuwe normaal

DuurzaamDoor helpt de transitie naar natuurinclusief bouwen mogelijk te maken. Die impuls leidde in 2020 tot de start van het KAN Bouwen-platform, een initiatief van NEPROM, WoningbouwersNL en Bouwend Nederland, de branche­verenigingen voor ontwikkelaars en bouwbedrijven. Onder leiding van Claudia Bouwens is KAN inmiddels het kennisplatform voor klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen in de praktijk. Meer lezen.

Borgen en doorgeven – Duurzaamheid in het onderwijs verankeren

Duurzaamheid in het onderwijs is een voorwaarde voor een succesvolle transitie naar een duurzamer Nederland. De lokale centra voor natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE’s) zijn de uitgelezen partner om scholen te helpen die verduurzamingsslag in de praktijk vorm te geven, stellen Arjan Klopstra, Monique Verstraten en Saima Bantvawala. DuurzaamDoor ondersteunt de NDE’s daarbij. Meer lezen. 

Ontmoet het DuurzaamDoor Team

Team duurzaamdoor
Beeld: Hilbert Krane

Groepsfoto van links naar rechts:

  • René Bruijns: secretaris Participatietafel Voedseltransitie, Community of Practices Regionale Transities en Regionale Transitie Werkplaatsen.
  • Ellen Leussink: adviseur Onderwijs en Kennisinfrastructuur.
  • Eric Gerritsen: secretaris Participatietafel Natuurinclusief Bouwen en Reflexieve Monitoring.
  • Saima Bantvawala: adviseur Onderwijs en Kennisinfrastructuur.
  • Theo Leupen: programmamanager.
  • Mayke Derksen: programmamanager en adviseur Leren.
  • Irma Straathof: secretaris Participatietafel Energie en Regionale Transitie Werkplaatsen.
  • Juul Kloosterman: communicatieadviseur a.i. (tijdelijke vervanging Peter Koll).
  • Deborah Heijblom (op de foto): teamsecretaris. 

DuurzaamDoor Jullie Event

Wil je DuurzaamDoor en onze werkwijze een keer in het echt ervaren? Op maandag 20 januari aanstaande vindt het DuurzaamDoor Jullie evenement plaats in het Akoesticum te Ede. Dit evenement bestaat uit een divers, interactief en parallel programma. Een dag met ruimte voor verdieping, waarin we leren van en met elkaar, waar je werkt aan je eigen verandervaardigheden en natuurlijk aan het uitbreiden van je netwerk. Deze dag laat DuurzaamDoor zien hoe het te werk gaat, samen met onze fantastische netwerkpartners. Lees meer over het programma en aanmelden op: https://www.duurzaamdoor.nl/duurzaamdoor-event.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *