alle artikelen van DuurzaamDoor

Inspirerende gesprekken over toekomstbestendig voedsel

In Nederland zijn talloze mensen betrokken bij de overgang naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Maar wat is hun perspectief op goed voedsel en hoe zien zij het voedselsysteem er over 20 jaar uitzien? Deze vragen worden beantwoord in de boeiende podcastserie Werken aan goed voedsel van het kennisprogramma DuurzaamDoor. Elke week gaan de podcastmakers René Bruijns en René Schellekens in gesprek met koplopers en pioniers die een belangrijke rol spelen in deze transitie. De serie belicht verschillende perspectieven en geeft inzicht in de uitdagingen en kansen binnen de duurzame voedselbeweging. Met vier afleveringen tot nu toe, biedt de podcastserie een waardevol inzicht in de visie en ervaringen van inspirerende voedselveranderaars.

Een gedreven ondernemer met een passie voor duurzaam voedsel
De podcast begint met Jaap Korteweg, een ondernemer met een enorme gedrevenheid en een eigen visie op gezonde voeding. Korteweg is vooral bekend als oprichter van De Vegetarische Slager en Those Vegan Cowboys. Hij begon met het ontwikkelen van vegetarisch vlees omdat hij van vlees houdt, maar het zielig vond voor dieren. Nu brengt hij ook veganistische zuivel op de markt, zonder tussenkomst van koeien. René Bruijns beschrijft Korteweg als iemand die vasthoudt aan zijn overtuigingen en zich niets aantrekt van anderen om zijn doelen te bereiken. In deze aflevering deelt Korteweg boeiend zijn ervaringen en de uitdagingen die hij tegenkomt in zijn streven naar een duurzamer voedselsysteem.

Overgang naar duurzame landbouw en voedselproductie
In de tweede aflevering van Werken aan goed voedsel spreken René Bruijns en René Schellekens met Willem Lageweg en Natascha Kooiman, de kwartiermakers van de Transitiecoalitie Voedsel. Lageweg en Kooiman benadrukken dat de overgang naar een duurzame landbouw- en voedselproductie nog in de beginfase verkeert. Ze wijzen op de uitdagingen die gepaard gaan met de grote kloof tussen het huidige voedselsysteem en de gewenste toekomst. De Transitiecoalitie Voedsel werkt aan concrete oplossingen om deze overgang te realiseren, met respect voor boeren en een streven naar gezondere eetpatronen en het vermijden van negatieve bijeffecten.

Jongeren aan het woord
De derde aflevering van Werken aan goed voedsel geeft het woord aan de jongeren. Maria Geuze, directeur van het Slow Food Youth Network (SFYN), en Lisanne van Oosterhoud van het World Food Forum delen hun perspectieven op goed voedsel en hun visie op hoe het voedselsysteem er over 20 jaar uit zou moeten zien. Jongeren van vandaag profileren zichzelf als ‘De toekomst van ons voedsel’, en in deze aflevering krijgen ze de ruimte om hun ideeën en ambities te delen. Het gesprek verkent de uitdagingen en mogelijkheden waar jongeren mee te maken krijgen bij het vormgeven van een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst.

Vleesvervangers
In de vierde aflevering van de podcastserie wordt het thema van vleesvervangers en de veranderingen binnen de restaurantbranche belicht. René Bruijns en René Schellekens gaan in gesprek met Eric Teeuwis, directeur Food & Beverage van de populaire restaurantketen Loetje. Het gesprek richt zich op het hoe en waarom van de toevoeging van vleesvervangende gerechten aan het menu van Loetje. Daarnaast werpen ze een blik op hoe Loetje er over 20 jaar uit zou kunnen zien en welke rol duurzaamheid speelt in hun toekomstvisie.

De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple.

Uitzendschema Werken aan goed voedsel

Nummer Gast Uitzenddatum
1 Jaap Korteweg (Those Vegan Cowboys) Di 9 mei
2 Willem Lageweg en Natascha Kooiman (TransitieCoalitie Voedsel) Di 16 mei
3 Lisanne van Oosterhout (World Food Forum) en Maria Geuze (Slow Food Young Network) Di 23 mei
4 Erik Teeuwes (restaurant Loetje) Di 30 mei
5 Wouter van Eck (voedselbos Nijmegen) en Emile van der Staak (restaurant De Nieuwe Winkel) Di 6 juni
6 Liane Lankreijer en Tom Voorma (initiatieven voedseltransitie in Den Haag) Di 13 juni
7 Petra Steenhoek (Hortimare) en Kees Boender (Your Well) Di 20 juni
8 N.t.b. Di 27 juni

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Gaan jullie ook iets brengen over precisiefermentatie – Productie van dierlijke eiwitten door bacteriën? En over meerjarige eetbare gewassen? Beide ontwikkelingen genoemd door George Monbiot (in Regenesis) als echte oplossing voor het wereldvoedselprobleem.