alle artikelen van DuurzaamDoor

‘Nederland barst van duurzame gedrevenheid’

Stad, ommeland of platteland, mensen hechten aan hun leefomgeving. Zodra daarin iets verandert, merken ze dat op. Het wordt gezien als planten het ergens minder of beter doen, gehoord als de vogels anders fluiten. Het kan verrassen als kinderen die wel buiten spelen geen salamanders, maar kreeften in de sloot ontdekken. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft haar kijk op duurzaam omgaan met de leefomgeving.

Bij veranderingen gaan mensen op zoek naar verklaringen. Misschien leggen ze een verband met biodiversiteit, seizoenswisselingen of de natuur. Of zien ze de verandering als een symptoom van klimaatopwarming of de conditie van de bodem, de kwaliteit van de lucht of het water. Bewoners kunnen goede verstaanders en fluisteraars van hun leefomgeving zijn. Bijna altijd zijn ze ook de beste bewaarders van en hebben ze een kijk op wat hun buurt of streek nodig heeft.

Restjes eten
Tijdens gesprekken en werkbezoeken gaat het daar vaak over. Wat is er aan de hand, en wat kun je zelf doen voor een duurzamer leven of toekomst? Het valt me steeds weer op hoezeer mensen in alle soorten en maten bereid zijn om zich daarvoor in te zetten en hoeveel ideeën er zijn.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken-special DuurzaamDoor: Van kiem naar bloemenveldKlik hier om verder te lezen

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *