Movisie

Sterke sociale basis en betaalbaarheid gaan prima samen

Door de coronacrisis neemt de financiële druk op gemeenten alleen maar toe. Moet je nu snijden of juist investeren in de sociale basis? Veel gemeenten worstelen met deze vraag. Maar het hoeft helemaal geen dilemma te zijn: Regioplan en Movisie stellen dat een sterke sociale basis en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan.

De sociale basis kan bij steeds meer gemeenten rekenen op (hernieuwde) aandacht. In een sterke sociale basis brengen buren elkaar een bakje soep en staan er minikoortjes te zingen bij seniorenflats. In tijden van corona kan dit de eenzaamheid verzachten. Naast deze gemeenschapskracht horen ook zaken als effectief georganiseerde mantelzorgondersteuning bij een sterke sociale basis, evenals buurthuizen en skateparkjes. Kortom, voorzieningen waar inwoners zelf aan bijdragen en gebruik van maken, zonder indicatie.

Preventie en rendement
Nu investeren in de sociale basis levert straks besparingen op omdat dure maatwerkvoorzieningen uitgesteld of voorkomen kunnen worden. Deze veronderstelling van de preventieve waarde wordt breed gedeeld, weet adviseur Frank Kriek van Regioplan: ‘Alle professionals, beleidsmakers en ook wetenschappers weten dat investeren in de sociale basis verstandig is, zeker in tijden van bezuinigingen.’

Dat deze investeringen in veel gemeenten desondanks onder druk staan, valt volgens Hilde van Xanten, expert bij Movisie, deels te verklaren uit het ontbreken van wettelijke verplichtingen. Verder helpt het niet dat het rendement van de investeringen lastig aan te tonen is. Movisie en Regioplan hebben een verantwoordingssystematiek ontwikkeld waarmee dat wél lukt.

Effectief bij eenzaamheid
Bij de vertaalslag van gemeentelijk doel naar activiteit is het cruciaal om kennis te gebruiken over werkzame mechanismen. Neem het complexe en door corona uiterst actuele vraagstuk van eenzaamheid. Daarbij volstaat het niet om in de verantwoording te vermelden dat er vijftien koffieochtenden zijn georganiseerd.

‘Uit onderzoek blijkt immers,’ zo legt Xanten uit, ‘dat ontmoetingsmogelijkheden lang niet altijd afdoende zijn. Voor ouderen is het leren omgaan met computer en internet wel effectief.’ In de Wat werkt bij-dossiers van Movisie is veel kennis over werkzame elementen te vinden. Dit helpt je om te sturen op het rendement van de sociale basis.

Vakmanschap
Een sterke en betaalbare sociale basis kent drie basisingrediënten: de inwoner en diens vraag leidend laten zijn, de samenleving versterken en stoppen met dingen doen die niet werken. Daaraan gekoppeld is dat je als gemeente de ruimte durft te geven aan het vakmanschap van professionals in die sociale basis en aan het eigen initiatief van inwoners. Hiermee erken je dat de sociale basis een autonome kant heeft en een wat ongrijpbare dynamiek. Movisie kan bij dit alles voor gemeenten van waarde zijn met kennis, instrumenten en ondersteuningstrajecten. Dan kan zomaar blijken dat er helemaal geen dilemma meer is en is de keuze snel gemaakt: investeren loont.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *