alle artikelen van OMOOC

Nieuwe MOOC Omgevingswet

OMOOC en het A+O fonds Gemeenten slaan de handen ineen om gemeenteambtenaren een massive open online course (MOOC) over de nieuwe Omgevingswet aan te bieden. Over rollen, vaardigheden en samenwerkingen.

De Omgevingswet, die naar verwachting in 2020 in werking treedt, integreert zo’n 26 wetten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Met de Omgevingswet wil de overheid het wettelijk systeem ‘eenvoudig beter’ maken. Door de bundeling van wetgeving zijn minder regels nodig. Daardoor kan de wetgeving duidelijker worden opgeschreven en is het wettelijk kader inzichtelijker voor burgers, ondernemers en overheden.

Anders werken
Om van de invoering van de Omgevingswet een succes te maken en de kwaliteit te waarborgen is een andere manier van werken noodzakelijk. ‘Voor mensen die werken bij de gemeenten betekent het dat er tegelijkertijd een beroep op inhoudelijke kennis en vaardigheden en hun netwerk wordt gedaan,’ vertelt Karin Sleeking, directeur A+O fonds Gemeenten. Het is zeker niet vergelijkbaar maar bij de decentralisaties in het sociaal domein kan je dezelfde ontwikkeling zien. Sleeking: ‘Generaliserend gezegd werkte je voorheen binnen een inhoudelijk beleidsterrein. Nu word je nog directer aangesproken door de initiatiefnemers, inwoners en bedrijven. Je moet dan gesprekken kunnen voeren én de gehele inhoud en achterliggende organisatie op orde hebben zodat je tot een samenhangend antwoord kunt komen.’
Dat vergt een verandering, stelt Sleeking zelf al vast. Door deze rolverandering wordt meer een beroep gedaan op houding en gedrag. En door de breedte van het werk wordt het volgens haar per saldo nog interessanter om bij een gemeente te werken. Met de veranderende rollen van medewerkers verandert ook de organisatie van gemeenten, verwacht ze. Afdelingen zoals Milieu, Bodem en Geluid zullen steeds meer in vraaggestuurde teams gaan deelnemen. Bovendien is de samenwerking en afstemming tussen de overheden (rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) een extra dimensie die erbij komt.

Vaardigheden
Wat OMOOC en het A+O fonds Gemeenten beogen met deze MOOC? Sleeking stelt voorop dat het niet de bedoeling is om de hele wet inhoudelijk toe te lichten: ‘De VNG en het project Aan de slag met de Omgevingswet verzorgen de bijeenkomsten waarin je wordt bijgepraat over wat er allemaal in de wet staat.’ Deze MOOC gaat vooral over de rollen, vaardigheden en samenwerkingen die nodig zijn om invulling te geven aan de bedoeling van de Omgevingswet.
In de MOOC vertellen mensen die al werken in het ruimtelijk domein in korte video’s waar je op moet letten bij onder meer burgerparticipatie, het voeren van gesprekken of bij vergunningsmanagement. Sleeking: ‘Het dient ter inspiratie. Je hoort en ziet hoe projectleiders gebiedsontwikkeling en technisch specialisten uit andere gemeenten het doen. Zo leer je van elkaar. Op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.’ 

De MOOC Anders werken met de Omgevingswet start op 12 september aanstaande. Niets missen? Schrijf je dan in voor de e-nieuwsbrief op OMOOC.nl.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *