alle artikelen van OMOOC

Nieuwe mooc over dienstverlening

De informatiesamenleving bestaat allang. Zij is niet nieuw. Maar de dienstverlening door de overheid kan beter. De vraag is hoe de overheid de ontwikkelingen in de informatiesamenleving die elkaar razendsnel opvolgen het hoofd kan bieden.

Dit vraagt om fundamentele en continue aanpassingen in de dienstverlening van gemeenten. Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) en Vereniging Directeuren Publieksdiensten (VDP) zetten de MOOC Dienstverlening in de informatiemaatschappij in om bestuurders en topmanagers van gemeenten bewust te maken van het belang van een betere dienstverlening. Onder andere andere Bert Mulder (directeur eSociety Instituut) en Larissa Zegveld (directeur KING) zijn ingezet als spreker voor de verschillende videocolleges met thema’s als:

  • wat zijn de vragen die inwoners hebben?
  • wat betekent het om niet alleen informatiemaatschappij te zijn maar ook een goed geïnformeerde maatschappij?
  • als we een beeld hebben van hoe de dienstverlening er in 2025 uitziet, wat kunnen we dan nu al anders doen?

De thema’s en daarmee de basis voor deze MOOC komen uit een aantal ‘vlammende vragen’ waar gemeenten zelf mee worstelen. En die komen op hun beurt voort uit gesprekken die KING de afgelopen tijd voerde met directeuren en gemeentesecretarissen over wat ‘strategisch organiseren van dienstverlening’ inhoudt en betekent. Brouwer: ‘Hoe organiseer je die dienstverlening? Wat betekent het in termen van informatiemanagement en in de gesprekken die je als ambtelijk medewerker voert met bestuurders? Hoe zorg je dat het kwalitatief goede dienstverlening blijft als die zich naar de hele organisatie verbreedt?’

Een voorbeeld. Brouwer zag laatst op een gemeentelijke website staan: Let op: een Uittreksel BRP wordt vaak verward met een afschrift geboorteakte. Dit is niet hetzelfde.’ Daarover zegt ze nu: ‘OK, dat weet je dan. Maar wat moet ik hiermee? Het is niet een antwoord op mijn vraag. Heel veel informatie betekent niet dat je goed geïnformeerd bent.’ Daar ligt volgens haar zonder meer een rol voor overheden. En daar gaat in het kort deze MOOC over.

MOOC is de afkorting van Massive Online Open Course. De naam OMOOC is een samenstelling van O en MOOC. De eerste O staat voor overheid. De MOOC Dienstverlening in de informatiemaatschappij start op 7 maart 2017. Inschrijving is gratis en kan via www.omooc.nl.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *