TIAS

Publieke waarde creëren? Stap in een helikopter

Als professional of leidinggevende in het publiek domein sta jij voor de opdracht samen met anderen de publieke waardepropositie van je organisatie te verwezenlijken. Maar hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op? Het antwoord is: door de wereld om je heen als ecosysteem te zien. In een ecosysteem zijn alle elementen in balans. Stap in een helikopter en ontdek…

Waarom de overheid en het bedrijfsleven niet zonder elkaar kunnen
Wat de bankencrisis in 2008 en de coronacrisis duidelijk maken is dat de overheid en het bedrijfsleven ongelofelijk met elkaar zijn verweven. Ze kunnen niet zonder elkaar. Wanneer publieke instellingen en bedrijfsleven samen optrekken, worden de oplossingen die ze samen realiseren bovendien veel krachtiger. Zo werken onderzoeksinstituten en farmaceuten momenteel op internationaal niveau gezamenlijk aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het COVID-19 virus.

Waarom het publieke domein altijd over genoeg menskracht en financiën kan beschikken
Als je in je eigen ecosysteem om je heen kijkt, kom je hele verrassende en kapitaalkrachtige potentiële samenwerkingspartners tegen waar je anders nooit aan zou denken. Het is net alsof je je buren die al jaren naast je wonen, leert kennen en erachter komt dat ze op dezelfde lijn zitten als jij. Zij willen ook de vitaliteit, veiligheid en bedrijvigheid van de regio versterken en hebben ook nog eens de middelen die ze daarvoor beschikbaar willen stellen. Dit soort natuurlijke allianties vind je bijvoorbeeld tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het bedrijfsleven draagt bij aan de kerndoelstelling van het onderwijs en vice versa.

Waarom publiek private samenwerking eigenlijk heel makkelijk is
Publieke organisaties en bedrijven maken deel uit van hetzelfde ecosysteem. Ook al zouden beide groepen zuiver voor eigen doelstellingen gaan, ze blijven evengoed afhankelijk van het ecosysteem waartoe ze behoren. Wanneer je hun gedeelde belang centraal stelt, wordt het heel logisch om als publieke organisatie samen met bedrijven doelen te realiseren. Niet door eerst te onderhandelen over allerlei voorwaarden, maar door te kijken naar wat je bindt, omdat je beide onderdeel uitmaakt van hetzelfde ecosysteem.

Waarom je vanuit een helikopter je plek in jouw ecosysteem herontdekt
Jouw ecosysteem is er altijd al geweest. Het is de natuurlijke manier waarop we onze samenleving, stad of regio inrichten. Door vanuit de helikopter naar jouw ecosysteem te kijken, herontdek je de plek die jouw publieke organisatie daarin inneemt. Dat geeft inzicht in hoe je met andere partijen in dit ecosysteem vanuit gedeelde belangen kunt samenwerken.

Meer weten over hoe je publieke waarde kunt creëren?
Wil je leiding geven aan veranderingen in het publieke domein? Ben je op zoek naar verdieping, uitdaging en een wetenschappelijke basis? Lees in de online brochure wat de TIAS Executive Master of Public and Non Profit Management voor jou kan betekenen en ontdek hoe je meer impact kunt creëren in business and society.

Het Framework van Entrepreneurial Ecosystems biedt je de inzichten en handvatten voor het smeden van natuurlijke allianties en het creëren van publieke waarde. Download de onepager van Dr. Eelco van Hout en ga aan de slag met het Framework.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *