Bouwen aan regionale netwerken

Deze special gaat over de praktijkervaringen van mensen die in regionale duurzaamheidsnetwerken actief zijn en laat zien wat wel werkt en wat niet.

Een handboek netwerkkunde bestaat nog niet. Wat wel bestaat is een groeiende behoefte aan do’s and don’ts en tips and tricks bij startende en gevestigde netwerken. Want hoe begin je een kansrijk netwerk en hoe zorg je voor continuïteit? Om in die behoefte te voorzien verzamelde kennisplatform DuurzaamDoor ervaringen van honderden mensen uit regionale duurzaamheidsnetwerken. Het resultaat: een special over wat werkt en wat niet werkt in de verschillende ontwikkelingsfasen van een netwerk.

Een eerste aanzet tot procesbeschrijving binnen netwerken,’ noemt Cees Anton de Vries, een van de auteurs, de special. ‘Het is een eerste poging om ervaringen op handzame wijze te bundelen.’ Hij benadrukt dat de fases dan ook niet strak omlijnd zijn, maar eerder waarneembare contouren. En ook de indeling van inzichten over de fases is arbitrair. ‘Sommige inzichten passen eigenlijk in elke fase. Maar we bieden voor nu een bruikbaar model voor mensen die een netwerk starten of al in een netwerk actief zijn. En voor alle ambtenaren en beleidsmedewerkers die effectiever met netwerken willen samenwerken of netwerken een steuntje in de rug willen geven. Work in progress.’

Klik hier om de special te downloaden.

Delen