Landelijk Consortium Hulpmiddelen

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) is in het begin van de coronacrisis opgericht om persoonlijke beschermingsmiddelen in te kopen waaraan een tekort dreigde. In de gehele gezondheidszorg was er immers een grote vraag naar materialen als mondkapjes, beschermingsbrillen en handschoenen. Inmiddels zijn in Nederland voldoende hulpmiddelen beschikbaar, ook voor de tweede golf. Met dank aan het LCH.

In de Publiek Denken-special Bouw de brug terwijl je eroverheen loopt worden de werkzaamheden van het LCH voor het voetlicht gebracht. De special vertelt niet alleen het verhaal van de samenwerking tussen de zorg, de markt en de overheid, maar vooral ook van wat de betrokken mensen samen met elkaar tot stand hebben gebracht. Hoe zet je in 24 uur een crisisorganisatie als het LCH op poten? En hoe zorg je dat vraag en aanbod op elkaar zijn afgestemd? Op welke resultaten is men trots? Maar ook: welke horden waren er te nemen?

Lees hier de special over het Landelijk Consortium Hulpmiddelen

GOEDE SPULLEN KOPEN – In de weken van corona liep het nog goed met de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, maar in maart kantelde dat: China viel stil en Duitsland en Frankrijk sloten de grenzen, terwijl daar veel voorraden voor Nederland lagen. Tegelijk ontstond er in een paar dagen een zestig keer grotere vraag. Dat werd het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat met man en macht van over de hele wereld persoonlijke beschermingsmiddelen naar Nederland wist te krijgen.

MET STAND-UPS STREVEN NAAR PERFECTIE – Hoe werk je efficiënt in een organisatie die in zo’n korte tijd is opgetuigd? Het proces van dagelijkse stand-ups en de creatie van een war room hebben bijgedragen aan het succes van het LCH, zegt Geanne Sterenberg. ‘We hadden geen tijd voor wollige vergaderingen. Door met korte lijnen te werken konden we veel waarde toevoegen.’

EXPERTISE, SNELHEID EN KWALITEIT – Vanwege de urgentie van de coronacrisis en de benodigde handelingssnelheid werd het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) opgezet als een vrijwillige samenwerking zonder rechts­persoon. Hoe bestuur je zo’n organisatie?

ZORGVULDIGHEID CENTRAAL – De directie Geneesmiddelen en Medische Technologie houdt zich bezig met de kwaliteit en veiligheid van de aangeschafte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Zorgvuldigheid is waar het in de aanpak van VWS om draait. ‘De minister voor Medische Zorg is de afgelopen maanden meer dan vijftien keer in de Kamer geweest om verantwoording af te leggen.’

OP ZOEK NAAR OPLOSSINGEN EN SNELLE WEGEN – Bij de oprichting van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) twijfelden Mediq en OneMed geen moment. De twee bedrijven, in het dagelijks leven concurrenten van elkaar, sloegen de handen ineen. Door spelregels af te spreken en elkaars expertise maximaal te benutten, wisten de concurrenten te komen tot een vruchtbare samenwerking.

SNELLE DEALS ONDER HOGE DRUK – Het acute tekort aan hulpmiddelen betekende een zoektocht naar nieuwe bronnen in Azië. Maar hoe vind je middelen van de juiste kwaliteit op een oververhitte wereldmarkt? ‘De hele wereld dook op dezelfde hulp­middelen. Dan is het echt even chaos.’

LUCHTBRUG VAN AMSTERDAM NAAR SHANGHAI – Om grote hoeveelheden hulpmiddelen zo snel mogelijk van China naar Nederland te krijgen, bleek al snel de noodzaak voor het opzetten van een luchtbrug. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, maar door organisch en snel te werken lukte het om wekelijks 14 tot 22 vluchten vol hulpmiddelen naar Nederland te sturen.

Delen