nieuws Publieke professional

Jeukwoorden van 2023

Dagdagelijks is het jeukwoord geworden van 2023. Ruim 13 procent van de gemeenteambtenaren van heeft hierop gestemd. Onboarden en bila delen samen de tweede plaats. Dat blijkt uit een onderzoek van A&O fonds Gemeenten.

Gemeenteambtenaren ergeren zich aan woorden die onduidelijk zijn, zoals geitenpaadje, weefselstructuur of wendbare organisatie. Zo zegt een van de inzenders: ‘Mijn jeukwoord is zwaluwstaarten. We werken veel in projecten en werken integraal samen en willen we dat goed doen, dan moeten we zwaluwstaarten!’

Ook ergeren veel ambtenaren zich aan woorden of uitdrukkingen die mooi klinken, maar waarvoor een duidelijker alternatief bestaat. Zoals bijvoorbeeld de uitdrukking: Aan de lat staan (hard werken), laaghangend fruit (wat we meteen kunnen doen), verderbrengen (helpen) of houtskoolschets (idee).

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Heel herkenbaar, dat lijstje met jeukwoorden!
    Een fijn om na de opsomming ook alternatieven voor van die woorden te zien die niks meer of minder betekenen dan de woorden die in plaats daarvan gebruikt worden en daarmee ‘rode vlekken’ geven.
    Kunnen we voor die top ‘..tig’ muggen ook fijnere, minder jeukende alternatieven bedenken?

  2. Zaken moeten ‘geadresseerd’ worden, dat horen wij vaak! Er wordt veelvuldig ‘afgetrapt’ (of ‘het bal wordt geopend’) en na afloop vertelt men elkaar wat ieders ‘afdronk’ was. Deze kunnen op de longlist voor 2024, en er volgen er vast méér, want als eenmaal iemand zo’n jeukwoord heeft gezegd, wauwelt iedereen dat na.