Sinds de oorlog in Oekraïne verbreekt de ene na de andere organisatie de banden met Rusland. Russia Today en Sputnik zijn verbannen uit de Europese Unie, het Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt met dirigent Valeri Gergiev, een tentoonstelling over de Russische avant-garde in het Hermitage Amsterdam wordt afgelast, en ga zo maar door. Wat nog begon als een gerichte actie tegen de medestanders van Poetin, breidt zich steeds verder uit naar het weren van alles wat Russisch is. Schieten we daarin niet te ver door? Banden doorsnijden heeft niet slechts directe en feitelijke gevolgen. Het transformeert de ruimte waarin de mensen leven, hun wereld, de betekenis van dingen.
Deze vraag geldt ook voor de maatregelen die de Nederlandse overheid en de EU nu nemen. Op het moment dat Russische tegoeden worden bevroren, treft dit onvermijdelijk ook de Russen die zich nu hard tegen de oorlog verzetten, want de onafhankelijke media, de ngo’s en de politieke activisten zijn ook aangewezen op de geldstromen uit het westen. Hun moed verdient juist onze steun.
Ondergraven
Na een aanvankelijke aarzeling, zo leek, heeft Nederland besloten om mee te gaan met Duitsland en de oproep van Duitse Europarlementariërs om samenwerking met academische en wetenschappelijke partners te bevriezen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil zo bijdragen aan een ‘kraakhelder internationaal signaal dat de Russische invasie en het leed dat ermee gepaard gaat, onaanvaardbaar is’. De vraag is welk signaal Nederland hiermee precies afgeeft.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit PD33: Blik op de gemeenteraad. Lees hier verder
Beeld: ANP Foto