nieuws Groene overheid

Werklandschappen van de toekomst

Vergroening van bedrijven­terreinen kent vooral voor­delen. Voor ondernemers, hun werknemers en omwonenden, maar ook voor de lokale overheden die daar alle belang bij hebben. Terreinen worden klimaatbestendig, duurzamer, gezonder, mooier en gezelliger en de biodiversiteit neemt toe. Daarom is het goed nieuws dat het Nationaal Groeifonds 26,2 miljoen heeft toegekend aan het programma Werklandschappen van de Toekomst om de vergroening verder op gang te brengen.

‘Vergroening van bedrijventerreinen is hoogstnoodzakelijk,’ stelt Jelle de Jong, directeur van IVN Natuureducatie, de initiatiefnemer van het programma. ‘Er ligt 100.000 hectare aan bedrijven­terreinen in ons land, dat is net zoveel als alle natuurgebieden van Natuurmonumenten bij elkaar, en het aantal meters breidt zich snel uit door groei in de logistieke sector. 99 Procent van die oppervlakte bestaat uit staal en steen, slechts 1 procent uit “natuurlijke elementen”. Daardoor is 87 procent van de 3.500 bedrijventerreinen gevoelig voor wateroverlast bij heftige neerslag.

Daarnaast is de verwachting dat ‒ als er niets verandert ‒ over 30 jaar de gemiddelde gevoelstemperatuur op een zomerse dag op een bedrijventerrein zal oplopen tot ruim 40 graden Celsius. Veel te warm om te werken. De enige logische conclusie is dat je die grijze terreinen niet meer moet willen in Nederland. We starten een groene revolutie: groene daken, groene gevels en – als het aan ons ligt – parkeerplekken stapelen in garages met gevel­begroeiing, zodat je de vrijkomende ruimte kunt gebruiken voor groen, wandelpaden en wadi’s om water op te vangen. Zo maken we een groen paradijs van onze versteende bedrijventerreinen met minder risico voor wateroverlast en hitte, en een veel aantrekkelijkere omgeving voor werken, wonen en recreëren, waardoor uiteindelijk ook de vastgoedwaarde van al deze panden toeneemt. Berekeningen laten zien dat deze vergroening flink bijdraagt aan de groei van het bruto nationaal product!’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special DuurzaamDoor: Nooit uitgeleerd. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *