In september gaat het Leernetwerk Doorwerking Slavernijverleden van start. Het Leernetwerk biedt gemeenten de kans om samen aan de slag te gaan met het herkennen, erkennen en herdenken van het slavernijverleden op lokaal niveau. Aanmelden voor dit netwerk kan tot 19 augustus.
Kennis en bewustwording
Het Leernetwerk Doorwerking Slavernijverleden is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is onderdeel van de kabinetsplannen om meer kennis en bewustwording te creëren over het gedeelde slavernijverleden. Het kabinet heeft 200 miljoen euro vrijgemaakt om aandacht te geven aan het slavernijverleden. Alle ministeries werken samen om die € 200 miljoen effectief en eerlijk te gebruiken. Zodat het geld gaat naar de gemeenschappen waarvoor het bedoeld is, in het hele Koninkrijk en Suriname.
Het fonds bestaat uit 2 delen:
- 100 miljoen eurois voor maatregelen van de overheid voor bewustwording, erkenning, en doorwerking. Denk hierbij onder andere aan aanpassingen in het basis- en middelbaar onderwijs, investeringen in onderzoek, musea en bescherming van cultureel erfgoed in alle betrokken landen.
- De andere 100 miljoen euro gaat naar een subsidieregeling voor initiatieven uit de samenleving.
Nakomelingen en verschillende betrokken organisaties in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Suriname bepalen samen de bestemming van het fonds en ook van de subsidieregeling.
Bijeenkomsten
Het netwerk komt 8 keer samen om te leren van elkaar en/of experts. Aan het einde van het programma hebben de deelnemers concrete kennisproducten die ze in de praktijk direct kunnen gebruiken, zoals een handreiking over hoe samen te werken met het maatschappelijk middenveld in het kader van het slavernijverleden, het opzetten van een goede dialoog of hoe om te gaan met initiatieven ten behoeve van emotioneel herstel binnen de betrokken gemeenschappen.
De 8 bijeenkomsten vinden plaats van 10:00-15:00 in Amersfoort. Dit zijn de (voorlopige) thema’s van de bijeenkomsten:
- 05/09/24 I: Introductiebijeenkomst
- 03/10/24 II: Geschiedenis en de rol van Nederland
- 31/10/24 III: Slavernijverleden en anti-zwart racisme
- 12/12/24 IV: Samenwerken met het lokale maatschappelijk middenveld
- 16/01/25 V: Discutabel cultureel erfgoed
- 13/02/25 VI: Maatschappelijke dialoog
- 13/03/25 VII: Vormen van herstel
- 10/04/25 VIII: Slotbijeenkomst
Meer informatie en aanmelden
Voor meer informatie en aanmelden. ga naar de website van de VNG.
Beels Het Nationaal monument slavernijverleden.
Bron Arthena, CC BY-SA 4.0