nieuws

Dag van de Digitale Overheid

Op donderdag 31 mei 2018 werken ca. 500 ambtenaren op één dag tegelijkertijd aan de vaardigheden van de toekomst op de Dag van de Digitale Overheid. Ze verdiepen zich in blockchain en robotica. Het centrale congres wordt georganiseerd in het Bouw & Infrapark in Harderwijk. De organisatie ligt in handen van de Stichting Digitale Overheid, in samenwerking met Gemeente Harderwijk. Dit jaar doen mee: de gemeenten Tholen, Sittard-Geleen, Veenendaal en Apeldoorn. De Dag van de Digitale Overheid wordt dit jaar voor de derde maal georganiseerd.

Voor wie
De Dag is bedoeld voor alle ambtenaren van Nederland, maar ook burgers kunnen via de livestream presentaties real-time volgen. De streams zijn op 31 mei de hele dag te volgen via deze hyperlink: http://www.digitaleoverheid.org/streaming-congres.

Hoofdthema
Digitalisering heeft grote invloed op het functioneren van de overheid. Ambtenaren moeten digitaal vaardig worden om op nieuwe wijzen te kunnen werken. Naast digitale vaardigheden zijn het juist de zogenoemde soft skills waar het aan ontbreekt. Want digitalisering betekent niet alleen omgaan met software. Er wordt beroep gedaan op vaardigheden als samenwerken, of zelfsturing en creativiteit. Veel meer dan eerder het geval was. Deze zogenoemde Future Work Skills zijn het onderwerp van de Dag van de Digitale Overheid.

Concrete casus
Het hoofdthema komt dit jaar aan bod aan de hand van twee concrete ontwikkelingen: robotica en blockchain. Alle 500 deelnemers aan de Dag van de Digitale Overheid hebben twee online colleges gevolgd over dit onderwerp ter voorbereiding op de dag. Tijdens het congres heeft verdere verdieping plaats door onder andere spreekbeurten van hoogleraar Vanessa Evers van de TU Twente, een internationaal vooraanstaande robotica-wetenschapper en Marloes Pomp. Marloes is verantwoordelijk voor tal van blockchain projecten binnen de overheid. Naast de spreekbeurten zijn er diverse workshops. Afsluitende keynote wordt verzorgd door Hans Hoornstra, de voorzitter van de stichting Digitale Overheid. Hij zal spreken over Digitale Intelligentie, waarover op deze dag een voorpublicatie verschijnt met dezelfde titel.

Presentatie voorpublicatie Digitale Intelligentie
Iedere deelnemer zal de voorpublicatie Digitale Intelligentie ontvangen. Het boek gaat over de impact van digitalisering op de overheid en in het onderwijs. Het is aan te vragen via www.digitaleintelligentie.nl.

Lancering Academie Digitale Overheid
Op de Dag wordt opent officieel de Academie Digitale Overheid haar deuren. De Academie Digitale Overheid verzorgt blended modulair onderwijs voor ambtenaren. Het curriculum is volledig gericht op het toerusten van ambtenaren met Future Work Skills.

Over de organisatie
De Stichting Digitale Overheid (2013) wil als niet–gouvernementele organisatie een bijdrage leveren aan het tot stand komen van een digitale overheid. De stichting sluit aan bij de ambitie en initiatieven van het kabinet Rutte III die nader zijn uitgewerkt in het Regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Daarnaast houdt de stichting rekening met recente beleidsontwikkelingen op het gebied van digitalisering, informatisering en automatisering bij de Rijksoverheid en de Gemeenten (VNG/VNG Realisatie). De stichting levert haar bijdrage door vanuit een breed nationaal en internationaal perspectief hoogwaardige en innovatieve ontmoetingen voor bestuurders en overheidsmedewerkers te organiseren, zoals de jaarlijks terugkerende Dag van de Digitale Overheid. De stichting is verantwoordelijk voor het functioneren van de Academie Digitale Overheid. De stichting is onafhankelijk en handelt zonder winstoogmerk.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *