nieuws Bestuurskracht

Provincie Utrecht wil gesprek kabinet over financiële gezondheid gemeenten

De provincie Utrecht wil in gesprek met minister Hoekstra en minister Knops om de financiële gezondheid van de gemeenten in de provincie te bespreken. Volgens het college redden gemeenten het niet zonder extra structurele middelen vanuit het rijk.

Verschillende oorzaken liggen ten grondslag aan de financiële druk die gemeenten ervaren. Zo vallen de inkomsten uit het gemeentefonds tegen. Het rijk geeft namelijk minder uit dan begroot en op grond van de trap op-trap af systematiek, leiden deze lagere rijksuitgaven automatisch tot minder geld voor de gemeenten uit het gemeentefonds.

Daarnaast vallen in veel gemeenten de lasten binnen het sociaal domein hoger uit dan eerder (meerjarig) is begroot. Tot slot speelt ook de opschalingskorting een rol in de teruggang van inkomsten uit het fonds. Bij elkaar heeft dit geleid tot een substantiële verslechtering van de financiële positie van veel gemeenten.

Andere provincies hebben vergelijkbare problemen. De provincie Utrecht nodigt de ministers Knops en Hoekstra daarom uit voor een gesprek met alle provincies die deze problemen ervaren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *