nieuws Bestuurskracht

Flitsonderzoek publieke organisaties en corona

Afschaling van werkzaamheden, zoeken naar de juiste tools en het creëren van een goede werkplek thuis; het coronavirus heeft grote impact op productiviteit in de publieke sector. Dat blijkt uit het Flitsonderzoek van het ministerie van BZK.

Veel respondenten geven aan dat de invloed van de coronacrisis op de eigen productiviteit en die van de organisatie groot is. Daar zijn drie verklaringen voor.

Ten eerste is er een afschaling van de werkzaamheden. Omdat weinig klantcontact mogelijk is, valt een belangrijk deel van de werkzaamheden weg. Ten tweede noemen veel respondenten dat hun organisatie nog niet voldoende toegerust is op thuiswerken. Er is een tekort aan materiaal en een gebrek aan kennis over nu in te zetten tools. Tot slot heeft de thuissituatie invloed op het werk; waar de een minder reistijd heeft of geconcentreerder kan werken, heeft een ander juist problemen vanwege het gebrek aan een geschikte werkplek thuis.

Waardering

Wel is er veel waardering voor de gekozen aanpak. Maar liefst 89 procent van de respondenten vindt dat zijn of haar organisatie de crisis goed tot zeer goed aanpakt. Ze zijn vooral positief over de dagelijkse berichtgeving, de goede crisisorganisatie en besluitvaardigheid, de saamhorigheid en het vertrouwen dat zij krijgen.

Maatregelen

Omdat de huidige crisis naar verwachting nog een tijd voort zal duren, worden in het onderzoek een aantal voorstellen gedaan om de productiviteit van medewerkers verder te verbeteren.

  • Verbeter de thuiswerkvoorzieningen van de organisaties die achterlopen: investeer in technische middelen (laptops, beeldschermen, smartphones, printers, snelle wifi en netwerkcapaciteit).
  • Zorg ervoor dat medewerkers effectief virtueel kunnen samenwerken en maak videoconferencing met medewerkers en flexwerkers makkelijker. Respondenten geven hiervoor ook praktische tips.
  • Stel voor de komende tijd een plan van aanpak op, inclusief de consequenties van het uitstellen van activiteiten. Belangrijk: ga niet uit van de beperkingen, maar van de mogelijkheden die de nieuwe situatie brengt.
  • Besteed meer aandacht aan de hygiëne en betere beschikbaarheid van beschermingsmiddelen voor de mensen op kantoor.
  • Communiceer (nog) beter. Zorg voor duidelijker en eenduidiger berichtgeving, communiceer via één lijn (kanaliseren) en blijf aandacht besteden aan interne communicatie. Dat voorziet in een grote behoefte.

Het Flitsonderzoek is bedoeld om inzicht te krijgen in de mate waarin de coronacrisis het werk en de productiviteit raakt, welke aanpak organisaties hanteren, wat goed gaat en wat er beter kan. Om ontwikkelingen te blijven volgen, wordt het onderzoek over zo’n twee weken opnieuw uitgevoerd.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *