Zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) een instrument om richting te geven aan onze nationale beleidsprocessen? Kunnen ze helpen met het balanceren van publieke waarden, van economische, sociale en ecologische belangen? Welke uitdagingen brengt dit mee voor Nederland in het bijzonder? Deze en andere vragen komen aan bod in de PBL Academielezing die voormalig eurocommissaris JanezPotočnik op 17 april aanstaande verzorgt.
Sinds 2015 hebben alle landen van de wereld de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties onderschreven. Deze SDGs reflecteren een breed scala aan doelstellingen op het terrein van armoede, milieu, gezondheid en scholing voor 2030. In tegenstelling tot de millennium doelstellingen gelden de SDGs voor alle lidstaten van de VN en niet alleen voor de ontwikkelende landen. Ook voor Nederland vormen deze SDGs een forse uitdaging, vooral op het gebied van duurzame productie en consumptie en klimaat.
Potočnik (1958) is een Sloveense econoom en voormalig eurocommissaris (2004-2010 voor Wetenschap en Onderzoek en 2010-2014 voor Milieu). Voor hij toetrad tot de Europese Commissie was hij onder andere directeur van het Sloveense instituut voor macro-economische analyse en ontwikkeling, hoofd van het onderhandelingsteam voor de toetreding van Slovenië tot de Europese Unie en minister van Europese Zaken. Sinds het aantreden van de nieuwe commissie is Potočnik benoemd als lid en mede-voorzitter van het UNEP International Resource Panel (IRP) en voorzitter van het Forum for the Future of Agriculture.
Aanmelden
Als u de lezing wil bijwonen, kunt u het aanmeldformulier invullen. De lezing vindt plaats in B30 waar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is gehuisvest. Adres: Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag.