Over loyaliteit van ambtenaren is recent veel te doen. Vooral als groepen ambtenaren zich kritisch ‘buiten’ uitspreken over (gebrek aan) bestuurlijk handelen van het kabinet of van colleges van B&W. Over het belang van samenspraak en tegenspraak, over mogelijke dilemma’s en vraagstukken, over de wijze van tegenspreken en over het politiek-ambtelijk samenspel gaat het in deze masterclass.
Voor wie is deze masterclass bedoeld: Ambtenaren van alle bestuurlijke niveaus: rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen, agentschappen, uitvoeringsorganisaties en overige non-profitorganisaties, die te maken (willen) hebben met samenspraak met bestuurders en met het geven van tegenspraak.
Mark Frequin is expert in publiek leiderschap en politiek-ambtelijke verhoudingen. Sinds 2023 werkt hij als zelfstandig adviseur, docent, toezichthouder en coach. Hij is hoofddocent van de masterclass Samenspraak en Tegenspraak bij de Publiek Denken Academie. Eerder was hij buitengewoon adviseur bij de rijksoverheid (2019-2022) en stelde hij het Kompas voor publiek leiderschap (2021) op. Tijdens de coronacrisis (2020-2021) leidde hij als project-DG bij VWS het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en de Dienst Testen. Daarvoor bekleedde hij diverse DG-functies bij ministeries zoals IenW, BZK, VROM en EZK. Naast zijn overheidsfuncties was hij voorzitter van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en is hij nog steeds bestuurslid. Hij is docent en co-decaan bij de NSOB, voorzitter van verschillende raden van toezicht en adviseur van publieke organisaties. Mark schreef meerdere boeken over de overheid, waaronder Tegenspraak graag (2017), en publiceert columns in onder andere Publiek Denken. Hij studeerde geografie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde opleidingen bij Harvard Kennedy School, NSOB en De Baak.
Waarom deelnemen?
Deze masterclass geeft je niet alleen inzichten in de kracht van samenspraak, maar helpt je ook om weerstand en kritiek te benutten als bouwstenen voor betere besluiten. Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een cultuur waarin dialoog en tegenspraak de kwaliteit van beleid versterken.
Wat je leert:
- Vaardigheden voor samenspraak:
Leer hoe je diverse belangen verbindt en draagvlak creëert voor complexe besluitvorming. - Constructief omgaan met tegenspraak:
Oefen technieken om weerstand te herkennen en om te zetten in positieve energie die leidt tot creatieve oplossingen. - Praktische tools voor jouw werk:
Je gaat naar huis met direct toepasbare strategieën om lastige gesprekken en groepsdynamiek te sturen.
Wat maakt deze masterclass uniek?
-
- Interactieve simulaties: Ervaar realistische situaties en ontvang directe feedback van experts en peers.
- Toptrainers met praktijkervaring: Je leert van professionals die de publieke sector door en door kennen.
- Netwerkmogelijkheden: Wissel ervaringen uit met andere professionals en bouw waardevolle connecties op.
Programma
Planning: 10 april 2025
Duur: van 10 tot 16.30 uur
Lokatie: Van der Valk Hotel in Utrecht
Investering: € 549,- exclusief 21% btw
De masterclass wordt twee keer aangeboden als een eendaags programma. U kunt kiezen tussen twee data: 10 april 2025 of 14 oktober 2025. Beide sessies vinden plaats in het Van der Valk Hotel in Utrecht.
9.30 – 10.00 uur: Inloop
De masterclass vindt plaats bij het Van der Valk Hotel Utrecht. Bij aankomst registeren we je naam en kan je genieten van een kopje koffie of thee.
10.00 – 11.30 uur: Introductie door Mark Frequin
Introductie van ‘Samenspraak en Tegenspraak’ en een gesprek met de deelnemers over eigen ervaringen/vragen:
Het belang van tegenspraak. Waarom is tegenspraak belangrijk en nodig? Wat maakt tegenspraak moeilijk; zowel het geven van tegenspraak en als het krijgen van tegenspraak? Wat zijn dilemma’s bij het geven van tegenspraak? Hoe past het bij goede samenspraak. Zowel een ‘theoretisch’ kader als praktijkvoorbeelden. Binnen de context van (het belang van) publiek leiderschap tonen door ambtenaren.
Het bespreken met de deelnemers van vraagstukken die zij hebben bij het zorgen voor goede tegenspraak en bij het vormgeven aan goede samenspraak. Wat zijn successen en wat zijn frustraties? Welke ervaringen zijn opgedaan en hoe daarover te reflecteren?
11.30 – 11.45: Break
Tijdens een korte pauze krijg je volop de gelegenheid om te netwerken onder het genot van een kopje koffie of thee.
12.45 - 13.30 uur: Lunch
Tijdens de working lunch krijg je volop de gelegenheid om te netwerken onder het genot van een (vegetarische) lunch.
13.30 - 15.00 uur: Panelgesprek met een aantal ervaringsdeskundigen
Panelgesprek met een aantal ambtelijke ‘toppers’- over hun ervaringen. Vragen stellen aan deze topambtenaren over hun ervaringen, hun frustraties en hun ontwikkeling op dit punt.
Panelleden 10 april 2025:
Ellen Viergever
Programmaleider Grenzeloos Samenwerken/Ambtelijk Vakmanschap bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Gabrielle Haanen
Voormalig gemeentesecretaris gemeente Utrecht
Monique Stouten
Gemeentesecretaris-algemeen directeur
bij Gemeente Zutphen
15.00 – 15.15: Break
Tijdens een korte pauze krijg je volop de gelegenheid om te netwerken onder het genot van een kopje koffie of thee.
15.15 – 16.30: Morele en ethische vraagstukken met Miriam van Staden
Over het belang van tegenspraak en wat de grenzen zijn; deelnemers kunnen de bestuurder bevragen. Bedoeling is in een open gesprek vragen te kunnen stellen aan deze ex-minister/staatssecretaris over wat hij/zij belangrijk vond; over wat ervaringen zijn met ambtenaren op dit punt; wat verwacht een bestuurder van ambtenaren; welke ruimte geeft een bestuurder; en wat raakt hem/haar?
We gaan in gesprek met Miriam van Staden. Met haar jarenlange ervaring binnen de Rijksoverheid, onder andere als Adviseur Dialoog en Ethiek en Kennisadviseur bij de Algemene Bestuursdienst, heeft zij diepgaande inzichten in de wisselwerking tussen ambtenaren en bestuurders. Ze weet als geen ander hoe belangrijk een open dialoog is en welke rol ethiek en communicatie spelen bij het versterken van die relatie.
16.30-17.00: Nagesprek en reflectie
Gezamenlijke afsluiting waarbij inzichten worden gedeeld. Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname.
Schrijf je nu in!
Schrijf je nu in voor de masterclass ‘Samenspraak en tegenspraak’ op 10 april.