De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het Initiatiefwetsvoorstel normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) van D66 en CDA. Dat betekent dat de rechtspositie van ambtenaren gelijk wordt aan die van werknemers in het bedrijfsleven.
Door de nieuwe wet krijgen ambtenaren in het vervolg een arbeidscontract in plaats van een eenzijdige aanstelling. Ook wordt het ontslagrecht van ambtenaren gelijk aan dat van werknemers en veranderen hun ‘rechtspositieregelingen’ in cao’s. Van overheidswerkgevers wordt bovendien verwacht dat zij op personeelsgebied hun interne regels en procedures aanpassen. De invoeringsdatum is vooralsnog 1 januari 2020. Ambtenaren werkzaam bij defensie, politie en de rechterlijke macht zijn uitgezonderd van de nieuwe wet.
Gaan de regels ook gelden voor onze politieke ambtsdragers (formeel zijn ze geen ambtenaar) voor wat betreft ontslagrecht? Als ze bijvoorbeeld zelf opstappen is dat eigen schuld of toedoen en is er geen recht. Ook de sollicitatieverplichting moet dan onverkocht op hen van toepassing zijn. Bij het niet naleven moeten er dan dezelfde sancties volgen. Er mag dan niet gelden quod licet iovi non licet bovi, maar gelijke monniken gelijke kappen. Het zou de politiek sieren als ze zeggen dat deze regels ook voor hen gelden. Ik ben benieuwd….
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om de Wet AFSCHAFFING Rechtspositie Ambtenaren (WARA). Het is een ongelofelijk dat de ambtenaren zich wederom gedwee naar de slachtbank laten leiden. Pas eerst de salarissen aan de niveaus van het bedrijfsleven, dan praten we daarna over aanpassing van de rechtspositie. Ambtenaren in Nederland zijn veel te loyaal.