Nederland staat na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 een moeizame coalitievorming te wachten. De aanwezigheid van meer middelgrote partijen in het parlement (politieke versnippering) en beweeglijk stemgedrag van kiezers (volatiliteit) zullen de nodige complicaties met zich meebrengen. De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) heeft over deze thematiek het Signalement Politieke versnippering geschreven.
In Europa staan de bestaande partijsystemen onder druk als gevolg van veranderd stemgedrag van kiezers, aldus de Rob. Zij verlaten en masse gevestigde partijen voor groene, radicaalrechts populistische en sociaal populistische partijen. Dit zorgt niet alleen voor verrassende verkiezingsuitslagen waarbij nieuwkomers grote aanhang verwerven ten koste van bestaande partijen, maar vooral ook voor ingewikkeldere coalitievorming.
Het Signalement bevat een grondige verkenning van politieke versnippering en de achterliggende oorzaken daarvan. Het is volgens de Rob zaak om met de verschijnselen van versnippering en volatiliteit rekening te houden, om te zorgen dat een volgend kabinet zo daadkrachtig én responsief mogelijk kan optreden. Het gaat dan om het serieus overwegen van de in Nederland ongebruikelijke figuur van het minderheidskabinet en het werken met stembusakkoorden.