nieuws Bestuurskracht

‘Kabinet moet flink bezuinigen of belasting verhogen’

Een nieuw kabinet moet flink bezuinigen of de belasting verhogen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Dat schrijft de Studiegroep Begrotingsruimte, een team van financiële topambtenaren, in haar rapport.

De studiegroep adviseert voor de komende kabinetsperiode een begrotingstekort van circa -2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2028. Dit biedt volgens de studiegroep voldoende afstand tot de Europese -3 procent norm en draagt bij aan een stabiele schuld en daarmee gezonde overheidsfinanciën.

Dat betekent dat vanaf 2028 ieder jaar een tekort van 17 miljard euro moet worden gedekt. Dit kan gebeuren via bezuinigingen of hogere belastingen.

De Nederlandse economische vooruitzichten zijn naar omstandigheden goed. Juist nu is het moment om buffers op te bouwen voor economisch slechtere tijden om ook toekomstige tegenslagen weer op te kunnen vangen, stellen de topambtenaren.

De Studiegroep Begrotingsruimte adviseert de politiek voorafgaand aan Tweede Kamerverkiezingen over de begrotingsdoelstelling en -systematiek. Doorgaans worden de adviezen nauwgezet gelezen en grotendeels opgevolgd.

Beeld: Pavel Danilyuk

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wat een titel.
    Misschien moeten we eens stoppen met miljarden naar een oorlog te sturen, naar Europa en naar idiote klimaatmaatregelen voor 0,00036 graad verlaging.
    Door al die hoge belastingen hebben burgers minder geld te besteden, eten ongezonder worden sneller ziek en doen op allerlei sociale voorzieningen een toenemend beroep. Het is van de zotte dat van iedere zuur verdiende Euro er meer dan de helft naar de overheid gaat.
    Geen hogere belastingen, btw omlaag op groente en fruit en geen Euro bezuinigen op onderwijs, zorg en voorzieningen in Nederland.