Een ruime meerderheid (dit kwartaal 63 procent) van de Nederlanders vindt dat Nederland zich meer moet richten op eigen land en minder op het buitenland. Inwoners geven prioriteit aan het oplossen van ‘eigen’ problemen en vraagstukken, zoals zorg, onderwijs en binnenlandse armoedebestrijding. Dat blijkt uit het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB) dat onlangs is gepubliceerd door het SCP.
Als het gaat om problemen elders, vindt 38 procent dat Nederland moet deelnemen aan militaire missies als de internationale gemeenschap daarom vraagt, 20 procent vindt van niet. Bij deelname aan het bestrijden van internationale armoede en klimaatproblemen liggen de percentages dichter bij elkaar: 38 procent vindt dat Nederland zijn bijdrage niet moet verminderen, 31 procent is het daarmee oneens. 37 procent vindt dat Nederland meer dan nu moet bijdragen aan het oplossen van klimaatproblemen, 34 procent vindt van niet. Na de eurocrisis is de steun voor het Nederlandse lidmaatschap van de EU gestegen.
Zeeland heeft met name de laatste maanden ondervonden dat het toch wel ver gelegen is van Den Haag. De marinierskazerne die gepland was in Vlissingen komt in zijn geheel te vervallen. Dit is overigens niet het enige probleem in Zeeland. Het aanbod van onderwijs mogelijkheden zijn nog steeds niet afgestemd op de wensen van de inwoners, waardoor er vele jonge studenten genoodzaakt zijn te vertrekken naar andere provincies. Het gevolg daarvan is dat zij na hun studie in vele gevallen niet terug keren naar Zeeland. Hierdoor komen diverse zaken in de knoei. Het verenigingsleven, politieke partijen en het voortbestaan van bedrijven die op zoek zijn naar werknemers. Door meer aandacht te besteden aan onze interne problemen ontstaat er ook begrip voor problemen die zich afspelen over de grens.