nieuws Bestuurskracht

Overheid moet met sceptische burgers in gesprek blijven

De overheid moet nieuwsgierig zijn naar mensen met ‘sterk afwijkende meningen’ en met sceptische burgers in gesprek blijven. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Sceptische visies in het coronadebat.

Tijdens de coronacrisis had zo’n twintig procent van de Nederlanders sceptische ideeën over de bestrijding van het virus, blijkt uit onderzoek van het SCP. Zij wantrouwden overheidsinformatie of twijfelden aan de intenties of gevolgen van de coronamaatregelen.

Onderzoekers van het SCP voerden een enquête uit onder ruim 2800 mensen, analyseerden de berichtgeving van sociale media en vier grote dagbladen en spraken met mensen die sceptisch waren over hun wantrouwen in de overheid tijdens de coronacrisis. Uit de SCP-enquête blijkt dat zo’n twintig procent van de Nederlanders op drie of meer van de negen vragen een coronasceptisch antwoord gaf.

Die coronascepsis ontwikkelde zich over een langere periode. Interacties met de overheid en in de maatschappij speelden daarbij een versterkende rol. Zij kregen te maken met verschillende negatieve ervaringen, zoals de inzet van de politie tijdens coronademonstraties, het verwijderen van berichten op sociale media, de manier waarop ze in de media werden neergezet en aanvaringen in hun sociale omgeving.

Het SCP adviseert op basis van de resultaten van dit onderzoek om mensen met een afwijkende visie niet buiten te sluiten, maar juist nieuwsgierig naar hen te zijn. Allereerst om te begrijpen hoe mensen tot hun visie komen en welke zorgen daaraan ten grondslag liggen. Daarnaast is het voor de democratie belangrijk dat kritische mensen hun vertrouwen in de overheid niet helemaal verliezen. Het is volgens het SCP dan ook belangrijk dat de overheid haar best doet om de relatie met sceptische burgers, en het onderliggende vertrouwen in het democratisch proces te verbeteren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *