nieuws Bestuurskracht

Jongeren willen meepraten in de gemeente

Een meerderheid van de Nederlandse jongeren wil meepraten over zaken die zij belangrijk vinden binnen hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek dat UNICEF Nederland heeft gehouden onder meer dan 1000 jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Driekwart van de jongeren zegt dat de gemeente nog nooit naar hun mening heeft gevraagd.

UNICEF Nederland vindt het gebrek aan jongerenparticipatie een gemiste kans voor gemeenten. De gemeente neemt namelijk beslissingen die het leven van jongeren direct beïnvloeden. Bovendien geven jongeren zelf aan dat ze wel graag meedenken over wat er in hun stad of dorp gebeurt.

Van de respondenten vindt 95 procent het belangrijk dat de gemeente hen hoort. Vier op de vijf jongeren is zelf ook bereid hun mening te geven over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Het gaat over zaken als veiligheid op straat, sport en cultuur, onderwijs, gelijke kansen en speelplekken in de wijk. Twee op de drie jongeren heeft het gevoel dat hun mening in hun gemeente helemaal niet meetelt.

Bij 58 procent van de jongeren bestaat er onwetendheid over waar zij hun mening aan de gemeente kunnen vertellen, bijvoorbeeld via een brief aan de gemeente of tijdens een commissievergadering. Van de jongeren die wel inspraak hebben gehad, heeft 82 procent het gevoel dat hun mening serieus is genomen. Gemeenten gebruiken het vaakst een vragenlijst om de mening van kinderen en jongeren te peilen, blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *