Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) analyseert in de publicatie Kwesties voor het kiezen 2021 op basis van sociale wetenschappen kansrijke oplossingsrichtingen voor vijf maatschappelijke kwesties.
Dit doet het SCP in verband met de Tweede Kamerverkiezingen en de daaropvolgende formatie. De vijf kwesties zijn: ongelijke kansen in het onderwijs, armoede en onzeker werk, de arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond, langer thuis wonen van ouderen met een zorgbehoefte en meedoen aan woningverduurzaming.
Het SCP ziet dat het met velen in Nederland goed gaat, maar dat er kwetsbare groepen zijn die achterblijven. Welke keuzes zijn daarvoor nodig van het kabinet, wat voor overheid is hiervoor nodig en hoe moet er bij die keuzes worden gekeken naar het belang van de burger? Voor het nieuwe kabinet ligt er een belangrijke opgave om hier in het regeerakkoord een gezamenlijke visie op te ontwikkelen, aldus het SCP.
Volgens het SCP gaan de vijf kwesties over belangrijke maatschappelijke problemen voor zowel burgers als beleidsmakers. Deze problemen drukken een grote stempel op het maatschappelijke en politieke debat. Dat vergt de komende jaren de goede beleidskeuzes.
Vanuit wetenschappelijke kennis onderbouwt het SCP beleidsopties. Vervolgens kijkt het in hoeverre de plannen van politieke partijen hierbij aansluiten. Dit laat politieke partijen zien waar aanknopingspunten liggen voor kansrijk beleid en ondersteunt beleidsmakers in de beleidsuitwerking.
Lees hier het rapport Kwesties voor het kiezen 2021