De Amsterdamse bevolking vergrijst. Het aantal ouderen neemt toe en de levensverwachting stijgt. De verwachting is dat het aantal 65-plussers in 2050 oploopt tot 190.000; momenteel bedraagt dit aantal 127.000. Het is belangrijk dat deze ouderen prettig en gezond oud kunnen worden in de stad. De gemeente trekt de komende jaren 15,1 miljoen euro extra uit voor de ouderenzorg in Amsterdam.
Uitdagingen door vergrijzing
Het woningtekort, de toenemende vergrijzing en het personeelstekort in de zorg vormen grote uitdagingen voor de ouderenzorg in Amsterdam. Hoe kunnen ouderen veilig, prettig en zelfstandig in de stad blijven wonen? Om aan de vragen en behoeften van deze groep mensen en hun naasten te voldoen, heeft de gemeente extra geld gereserveerd voor ouderenzorg in Amsterdam.
Investeringen in ouderenzorg
De gemeente besteedt het extra geld aan mantelzorgondersteuning, het creëren van een dementievriendelijke stad, het bevorderen van de vitaliteit van ouderen en zorgzame buurten. Zorgzame buurten zijn plekken waar mensen naar elkaar omkijken, samen activiteiten ondernemen en zorg op maat ontvangen. Deze investeringen moeten de ouderenzorg in Amsterdam versterken.
Belangrijkste doelen voor ouderenzorg in Amsterdam
De gemeente richt zich op drie belangrijke onderdelen van ouderenzorg:
-
- Zelfredzaamheid en Vitaliteit
Wat ouderen zelf kunnen doen voor een vitale oude dag en hoe zij hierbij geholpen kunnen worden. - Wonen en Leefomgeving
Wonen in een prettige, zorgzame en inclusieve woon- en leefomgeving met voldoende passend woningaanbod en voorzieningen in de wijk. - Samenwerking en Ondersteuning
Samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties om de zorg- en ondersteuningsvragen van ouderen te beantwoorden. De gemeente helpt deze organisaties om de juiste ondersteuning te blijven bieden voor ouderenzorg in Amsterdam.
- Zelfredzaamheid en Vitaliteit
Extra investeringen voor ouderen in Amsterdam
Amsterdam investeert dit jaar 1,7 miljoen euro in de ouderenzorg. Ook voor de jaren daarna stelt de gemeente geld beschikbaar. Tot en met 2026 trekt Amsterdam 15,1 miljoen euro extra uit om het groeiende aantal ouderen in de stad gezond en prettig oud te laten worden. Deze extra investeringen zijn cruciaal voor de toekomst van ouderenzorg in Amsterdam.
Schrijnende situaties aanpakken
Alexander Scholtes, wethouder Zorg, benadrukt: ‘Het is mooi dat Amsterdammers steeds ouder worden. Maar er zijn grote gezondheidsverschillen, de eenzaamheid onder ouderen is hoog en te veel ouderen wonen in woningen die niet geschikt zijn voor hen. Het is ontzettend schrijnend dat er in onze stad ouderen zijn die niet op een prettige, veilige en waardige manier oud worden. Met het plan Ouderen in Amsterdam gaan we hier nu actief wat aan doen.’