Mensen die hun opvattingen of zorgen over bijvoorbeeld de energietransitie op een emotionele manier uiten worden vaak niet serieus genomen. Dat is niet terecht, vindt Bram Ruiter, want het gaat om reële zorgen. Het is dan ook belangrijk dat deze groep mensen bij participatieprocessen betrokken blijft. Dat kan door ze te helpen hun opvattingen beter onder woorden te brengen.
Bram Ruiter is eigenaar van de start-up B Methodology, die hij heeft opgericht om onderzoek te doen met de methode Q methodology. Zo onderzoekt hij het handelingsperspectief bij participatie, samen met George Wurpel van MSG Sustainable Strategies, adviesbureau op het gebied van energie en klimaat. MSG ondersteunt de gemeente Zeewolde bij het maken van een gedragen en onderbouwde transitievisie. Binnen dit project stelt Ruiter met behulp van Q methodology op een bijzondere manier vragen aan de inwoners.
Uitingen van zorg
Q methodology is een manier om meningen en subjectiviteit te onderzoeken en die vervolgens objectief te analyseren. Ruiter legt uit hoe het werkt: ‘Je verzamelt emotionele, misschien op het oog irrationele uitspraken die mensen doen, bijvoorbeeld op bewonersbijeenkomsten over de energietransitie. Denk aan een opmerking als: politici weten zelf niet wat ze willen. Dergelijke emotionele uitspraken worden niet bruikbaar gevonden en krijgen daardoor geen plaats in het discours, terwijl ze wel belangrijk zijn als uitingen van de zorgen van bewoners. Ook kunnen ze wijzen op aspecten die onderbelicht zijn gebleven in het traject. We tekenen dergelijke quotes op en leggen er een aantal – een stuk of 25 – voor aan de mensen. Zij moeten ze rangschikken van +4 “helemaal mee eens” tot -4 “helemaal mee oneens”, maar ze mogen het maar met een uitspraak helemaal eens of oneens zijn, ze moeten prioriteren. Wij kunnen uit dat sorteerpatroon de manier van denken van de mensen afleiden.’
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 47: Burgerparticipatie. Lees hier verder
Beeld: Tjip Ridder