Een beeld zegt meer dan honderd woorden. Dat geldt niet alleen voor tekst, maar ook bij het gebruik van cijfers en getallen. Die kun je voor een goed begrip beter samenvatten in een overzichtelijke tabel of infographic. Helaas gebeurt dat nog te weinig.
Het Engelse taalgebied kent de uitspraak: there are three kind of lies: lies, damned lies and statistics. Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken. De uitspraak wordt toegeschreven aan de Engelse staatsman en schrijver Benjamin Disraeli (1804-1881), hoewel het onduidelijk is of hij er ook de bedenker van was. De Duitse politicus Heinz Kühn (1912-1992) zei ooit over de wijze waarop politici omgaan met statistieken: ‘Politiker nutzen Statistiken wie Betrunkene Laternenpfähle: Nicht zur Erleuchtung sondern um sich daran festzuhalten.’ Politici gebruiken statistieken zoals dronken kerels lantaarnpalen: niet ter verlichting, maar als stut. (Bron: www.citaten.net)
Lastig duiden
Het is inderdaad oppassen met getallen, zo blijkt ook uit de brief van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 november 2021 aan de Tweede Kamer over de stand van zaken bij het versterken van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen. De minister gebruikt in haar brief een veelheid aan cijfers, maar ze zijn lastig te duiden.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 31: Publieke professional. Lees hier verder