Gemeenten en rijksoverheid moeten meer doen om iedereen te helpen om van het gas af te gaan. Dat schrijft de Nationale ombudsman in het onderzoek Een warme transitie?
De Nationale ombudsman vindt dat gemeenten meer kunnen doen om inwoners die moeilijk bereikbaar zijn of extra aandacht vragen, goed te informeren over de warmtetransitie. Ook kunnen ze meer inspanning leveren om deze groepen inwoners deel te laten nemen aan participatietrajecten.
Daarnaast moet rekeningen gehouden worden met burgers die moeite hebben om mee te doen met de warmtetransitie, bijvoorbeeld door laaggeletterdheid of andere problemen, zoals armoede. Gemeenten dienen daarop in te spelen met begrijpelijke communicatie en participatietrajecten die aansluiten bij wat inwoners kunnen en willen, schrijft de ombudsman.
In 2030 moeten volgens het Klimaatakkoord 1,5 miljoen bestaande woningen van het gas af zijn. In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen gasloos zijn. Voorlopig ontbreekt het veel gemeenten aan concrete plannen om die doelen te halen, schreef het Planbureau voor de Leefomgeving in juni van dit jaar.
Beeld: Magda Ehlers