Beeld: Pixabay/lupac
Beleidsmakers, kennisinstellingen, bedrijven en natuurorganisaties hebben gezamenlijk een natuurplan voor Nederland opgesteld. Dit plan, een zogenaamd National Biodiversity Strategy and Action Plan (NBSAP), was afgesproken tijdens de Biodiversiteitstop van 2022 in Montreal. Tot verbazing van de betrokken partijen blijkt echter dat het kabinet het plan niet zal indienen voor de aanstaande VN Biodiversiteitstop op 21 oktober 2024. Onderzoekers roepen het kabinet daarom met klem op om dit alsnog te doen.
Tijdens de Biodiversiteitstop van 2022 spraken alle deelnemende landen af om actieplannen in te leveren die bijdragen aan het beschermen en herstellen van biodiversiteit. Deze plannen moeten ervoor zorgen dat natuur en leefgebieden van wilde dieren worden versterkt, zodat de wereldwijde biodiversiteitscrisis kan worden aangepakt. Nederland voltooide deze zomer haar plan, maar het kabinet heeft besloten dit niet in te dienen voor de komende top. De officiële reden is dat er nog afstemming moet plaatsvinden met het regeerakkoord en hoofdlijnen van het beleid.
Urgentie van natuurherstel
Het belang van concrete actie voor natuurherstel wordt steeds groter. Wetenschappelijke rapporten tonen keer op keer aan dat het verlies aan biodiversiteit grote gevolgen heeft voor gezondheid, voedselvoorziening en economie. ‘Natuur is geen luxe, maar de basis van ons bestaan,’ waarschuwen onderzoekers. Door uitstel van actie kunnen ecosystemen nog verder verzwakken, met als gevolg dat de veerkracht van de natuur en onze samenleving sterk wordt aangetast.
Verantwoordelijkheid en morele plicht
Het niet indienen van het natuurplan ondermijnt niet alleen de internationale afspraken, maar schaadt ook het vertrouwen in Nederland als verantwoordelijke partner. Wetenschappers benadrukken dat het nalaten van actie nu, betekent dat toekomstige generaties de prijs zullen betalen. ‘Grootschalige bosbranden, voedseltekorten en nieuwe epidemieën zijn concrete risico’s als natuurverlies op dit tempo doorgaat,’ aldus de onderzoekers. Het natuurplan indienen is daarom niet alleen een internationale verplichting, maar ook een morele plicht aan de Nederlandse bevolking.