Zes medewerkers van de gemeente Enschede, die langdurig ziek thuiszaten vanwege een verziekte werksfeer, zijn vorig jaar uitgekocht. Uit de jaarstukken van de gemeente blijkt dat er in totaal 1,1 miljoen euro is besteed aan deze zogenoemde vaststellingsovereenkomsten. Onderzoeksbureau Berenschot concludeerde vorig jaar in een rapport, opgesteld in opdracht van de gemeente zelf, dat er sprake was van jarenlange sociale onveiligheid op de werkvloer. Intimidatie, pesten en ongewenst gedrag waren wijdverbreid. Leidinggevenden reageerden inadequaat op meldingen van misstanden, aldus het rapport.
Klokkenluiders en klachten
De eerste klachten over een ongezonde werksfeer binnen de gemeente kwamen in april 2021 aan het licht. Na anderhalf jaar tevergeefs aandacht te hebben gevraagd, doorbraken enkele ambtenaren in oktober 2022 het stilzwijgen bij de media. Klokkenluider Willy Heesen, werkzaam bij Juridische Zaken, werd op non-actief gesteld nadat hij bij een regionale omroep de angstcultuur aankaartte. Tot de publicatie van het Berenschot-rapport ontkende de gemeente het bestaan van een angstcultuur.
Hoewel de problemen vooral speelden bij de afdelingen Juridische Zaken (JZ) en Interne Dienstverlening (IDV), deden zich ook elders binnen de gemeente misstanden voor. Inmiddels is een verbetertraject ingezet, maar voor vier juridische medewerkers komt dit te laat. Zij hebben vorig jaar een vaststellingsovereenkomst getekend en de gemeente verlaten met een financiële vergoeding.
Financiële impact
Een woordvoerder van de gemeente bevestigde dat er in 2023 zes vaststellingsovereenkomsten zijn gesloten, met een totaalbedrag van bijna 1,1 miljoen euro. De vier ex-medewerkers van Juridische Zaken zijn onderdeel van deze kosten, meldt 1Twente. Inclusief de kosten voor vervanging, loopt de totale financiële impact van de verziekte werksfeer over 2023 op tot bijna 1,7 miljoen euro. Dit bedrag kan nog hoger uitvallen wanneer ook advocaatkosten en mediationtrajecten worden meegerekend.
Bron: RTV Oost