Beeld: Pxhere
De Adviesraad Migratie (AM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) hebben op 26 maart 2025 een gezamenlijk advies uitgebracht waarin zij pleiten voor een structurele en gezamenlijke organisatie van de asielopvang in Nederland. Volgens de raden kan een dergelijke aanpak niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook een besparing van 1 miljard euro opleveren.
In het advies, getiteld Goed geregeld. Asielopvang als maatschappelijke opgave, benadrukken de AM en ROB dat de huidige crisisgerichte benadering van asielopvang leidt tot hoge kosten en bestuurlijke spanningen. Zij stellen voor om asielopvang te beschouwen als een reguliere maatschappelijke taak, met duidelijke afspraken over verdeling en financiering, en een focus op duurzame opvangplekken in plaats van dure noodopvang.
De raden adviseren verder om de opvang van asielzoekers in samenspraak met lokale overheden en uitvoeringsorganisaties te organiseren, burgers tijdig en eerlijk te betrekken bij het proces, en ervoor te zorgen dat statushouders een goede start krijgen in de Nederlandse samenleving. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om de asielopvang te stabiliseren en het draagvlak binnen de samenleving te vergroten.
Dit advies komt op een moment dat de Nederlandse overheid werkt aan de implementatie van de Spreidingswet, die gemeenten verplicht om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers. De wet, die op 1 februari 2024 in werking trad, beoogt een evenwichtige verdeling van asielzoekers over het land en geeft gemeenten een wettelijke taak in de opvangvoorzieningen.
De AM en ROB hopen dat hun aanbevelingen bijdragen aan een meer duurzame en kosteneffectieve aanpak van de asielopvang in Nederland.