Beeld: Pixabay
De gemeenten Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg staan voor een flinke uitdaging om in 2030 voldoende woningen te realiseren voor alle doelgroepen. Dit blijkt uit een onderzoek naar het woonbeleid, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de lokale rekenkamer. De bevindingen laten zien dat er verbeteringen nodig zijn om de woningbouwdoelstellingen te halen en beter in te spelen op de vraag naar woningen in deze regio’s.
Beperkte bouwruimte
Ondanks de beperkte ruimte voor nieuwe woningbouwprojecten in de vier gemeenten, is het van cruciaal belang dat zij niet achterover leunen. Woningcorporaties wijzen erop dat er meer gebruik gemaakt kan worden van herontwikkeling van bestaande panden in gemeentelijk bezit. Dit biedt kansen om sneller en flexibeler in te spelen op de woningnood.
Het onderzoek toont echter aan dat bij drie van de vier gemeenten de planningscapaciteit en bouwdoelstellingen lager liggen dan afgesproken. Oegstgeest vormt een positieve uitzondering. Daarnaast kampten de gemeenten vaak met een tekort aan vast personeel, wat leidt tot tijdelijke inhuur van ambtenaren. Dit zorgt voor vertraging en een gebrek aan continuïteit in de contacten met projectontwikkelaars, wat de voortgang belemmert.
Balanceren tussen leefbaarheid en woningbouw
Een ander opvallend punt uit het onderzoek is dat gemeenteraden vaak prioriteit geven aan het behouden van een aantrekkelijke leefomgeving voor de huidige bewoners, wat ten koste kan gaan van de realisatie van nieuwe woningen. Dit spanningsveld tussen leefbaarheid en woningbouw vraagt om een helder beleid en duidelijke keuzes om beide belangen in balans te brengen.
Actief grondbeleid essentieel
De Rekenkamer doet verschillende aanbevelingen om het woonbeleid effectiever en efficiënter te maken. Dolf Kamermans, voorzitter van de Rekenkamer, benadrukt dat een actief grondbeleid cruciaal is: ‘Herontwikkeling van maatschappelijk vastgoed, benutten van landelijke subsidies en meer sturing door gemeenteraden zijn belangrijke stappen om de woningbouw te versnellen.’
Een van de belangrijkste adviezen is het opstellen van een omgevingsvisie waarin zoeklocaties voor woningbouw worden vastgelegd. Daarnaast is het essentieel dat gemeenten beter inzicht geven in de uitvoering van hun plannen, zodat de voortgang van de woningbouwprojecten bewaakt kan worden. Alleen door gerichte maatregelen te nemen, kunnen deze gemeenten de woningvraag op lange termijn het hoofd bieden