In de derde podcast Verantwoordelijkheid en zeggenschap democratisch goed delen, uit de reeks ‘Een zoektocht naar draagvlak’, spreekt journalist Maurits van der Toorn met Marije van den Berg (onderzoeker, adviseur en spreker op het gebied van locale democratie) en Dieger ten Berge (bestuurskundige en raadslid gemeente Rijssen-Holten) over verantwoordelijkheid en zeggenschap bij de energietransitie.
Van den Berg is bezorgd over het gebrek aan democratische kwaliteit bij de energietransitie. Er worden majeure, strategische keuzes gemaakt op regionale schaal zonder substantiële invloed van lokale volksvertegenwoordigers, laat staan van individuele burgers. Verantwoordelijkheid en dus zeggenschap moet juist heel breed worden gedeeld, anders gaat het niet lukken, waarschuwt ze. De gemeenteraad is daarvoor aan zet, maar heeft veelal gebrek aan kwaliteit en mogelijkheden.
Ten Berge herkent veel in het beeld dat Van den Berg schetst; zo signaleert hij onder meer dat raadsleden wel eens ‘vluchten’ in gesprekken over techniek, zoals de hoogte of het vermogen van de gewenste windmolens. Dat is – of lijkt in ieder geval – een tastbaarder onderwerp dan het diffuse en lastige ‘draagkracht verwerven’, terwijl dat uiteindelijk toch het belangrijkste is.
Lees het essay Verantwoordelijkheid en zeggenschap democratisch goed delen
De serie ‘Een zoektocht naar draagvlak’ is een samenwerking tussen Publiek Denken en DuurzaamDoor.