nieuws i-Samenleving

De notadokter over ChatGPT

Het bericht in januari 2023 dat Microsoft de komende jaren 10 miljard dollar investeert in het bedrijf achter het spraakmakende schrijfprogramma ChatGPT heeft de tongen losgemaakt: de media zijn er vol van. Voorstanders van kunstmatige intelligentie staan te juichen en spreken van een doorbraak die bovendien mensen veel werk uit handen neemt. Criticasters daarentegen vrezen een ongebreidelde en onbeheersbare ontwikkeling en een alsmaar uitdijende macht van de Amerikaanse techreuzen. Want, als Microsoft nu een sprintje trekt, kunnen Amazon, Meta (Facebook) en Alphabet (Google) natuurlijk niet achterblijven.

ChatGPT is een product van het techbedrijf OpenAI en een vorm van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, oftewel AI). Het programma kan aan de hand van enorme datasets van bestaande informatie op het internet complete teksten maken. Boeken, gedichten, essays, mails, liedteksten… Van alles is mogelijk. Het is in feite een schrijvende Siri (Google) of Alexa (Amazon). De zogenoemde chatbot is zelflerend en de bedoeling is dat hij door gebruik steeds beter wordt. Microsoft is van plan deze taaltechnologie in de eigen software te integreren en daarnaast ook te verhandelen.

Revolutie
Voorstanders spreken van een technologische revolutie. De teksten zijn volgens hen nauwelijks van mensenwerk te onderscheiden en het programma is gemakkelijk in gebruik. In een artikel in NRC geeft techondernemer Angelique Schouten aan dat ze met behulp van ChatGPT in een week een boek schreef over AI, terwijl ze bij het schrijven van twee eerdere boeken acht maanden aan onderzoek, overleg, checken en schrappen kwijt was. Toen ze ChatGPT vroeg om een inhoudsopgave te maken voor haar boek over machine learning, blockchain en crypto’s ‘spuugde dat ding een hele hoofdtekststructuur uit’, vertelt ze. ‘Toen vroeg ik: maak een paragraafindeling. Nou, dat deed ie ook.’ Uiteindelijk schreef ChatGPT de helft van haar boek, maar Schouten liep het boek wel van a tot z na op fouten. In hetzelfde artikel geeft Ellyne Bierman aan dat de app een uitkomst is voor haar website: ze heeft geen geld voor een tekstschrijver en het scheelt haar tijd.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 40. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *