nieuws i-Samenleving

Slimme stad blijkt grote uitdaging

Projecten voor een slimme stad zien er op papier mooi uit, maar in de praktijk blijkt het lastig om overheid, onderzoeksinstellingen, bedrijven en burgers op één lijn te houden. Dat blijkt uit het rapport Voeten in de aarde – Datagestuurde innovatie in de stad van het Rathenau Instituut.

Het Rathenau Instituut bestudeerde vier projecten in Eindhoven. Deze stad loopt voorop op het gebied van digitalisering en merkt als eerste wat wel en niet goed gaat.

De projecten uit Eindhoven zijn: een uitgaansstraat met sensoren voor het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid, een netwerk van lantarenpalen die van alles in de buurt meten en regelen, een digitaal instrument dat data verzamelt over het welzijn van jongeren om ze sneller te helpen, en een webplatform dat bewoners en bouwbedrijven ondersteunt bij het verduurzamen van woningen.

Uit het onderzoek van de vier projecten is een aantal overkoepelende conclusies te trekken. Zo doen de overheid, onderzoeksinstellingen, bedrijven en burgers in alle projecten echt hun best om te innoveren met oog voor publieke waarden zoals privacy en autonomie. Daarbij blijkt het lastig om iedereen op één lijn te brengen en te houden. Een voorbeeld in Eindhoven is de eis van de gemeente en van onderzoekers om met open data te werken die voor iedereen te benaderen zijn. Door die werkwijze kunnen bedrijven lastig geld verdienen en zijn burgers bezorgd over hun anonimiteit.

Meer weten over slimme steden? Lees in onze i-Samenleving special Grip op gegevens over slimme steden Breda, Apeldoorn en Assen

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *