nieuws Groene overheid

Meer middelen en wetgeving noodzakelijk voor energietransitie

Begin deze week heeft minister Ollongren van BZK de resultaten gepresenteerd van drie onderzoeken over de betaalbaarheid van de energietransitie. Het gaat om het Dashboard Eindgebruikerskosten, dat gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten voor eindgebruikers voor de verschillende warmtestrategieën; een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving (UGO) naar de financiële haalbaarheid van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord; en een onderzoek naar de effecten van verduurzaming op de woningwaarde.

Uit de rapporten blijkt dat de zeilen tot 2030 bijgezet moeten worden. Niet alleen moeten er meer middelen beschikbaar worden gesteld. Ook een beter passende wet- en regelgeving, adequate beprijzing van CO2 en het ontzorgen van huiseigenaren moeten de voor 2030 gestelde doelen van de energietransitie dichterbij brengen.

Het Dashboard Eindgebruikerskosten geeft inzicht in de kostenverschillen voor eigenaar-bewoners en huurders als er in een wijk gekozen wordt voor een alternatief voor aardgas, zoals all-electric oplossing, warmtenetten op hoog- of midden/lagetemperatuur bronnen of groen gas. Het biedt gemeenten hiermee inzicht in de haalbaarheid en betaalbaarheid van een voorgenomen wijkaanpak. In het dashboard wordt onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende woningtypen, zeven huidige isolatieniveaus (energielabels) en laag, gemiddeld en hoog energieverbruik. Meer informatie vind je hier.

In opdracht van de voorzitter van de uitvoeringstafel van het Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving heeft Ecorys in zijn onderzoek onder andere berekend hoeveel CO2-reductie behaald kan worden met de huidige middelen en afspraken, hoeveel aanvullende middelen nodig zijn om woonlastenneutraal het doel van het Klimaatakkoord, te weten 15,3 Mton CO2-uitstoot in 2030, te halen en hoeveel er nodig is om nog een extra Mton CO2-reductie te bereiken. Uit het onderzoek komt naar voren dat er een grote stap gezet gaat worden met het huidige instrumentarium, maar dat  er een onrendabele top blijft bestaan. Ook blijkt dat het gebiedsgericht inzetten op warmtenetten verstandig is; dat er aanvullende instrumenten nodig zijn voor het individuele spoor; en dat een verdere schuif in de energiebelasting een groot effect heeft op het verminderen van de onrendabele top.

Uit het onderzoek naar de effecten van verduurzaming op de woningwaarde blijkt dat vergelijkbare woningen met een beter energielabel gemiddeld een bijna 4 procent hogere verkoopprijs hebben. Bij een gemiddelde woningwaarde van 378.000 euro gaat het om een verschil van ongeveer 14.000 euro.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *